kecskemét

2020.06.30. 14:00

Új zenekarával is a cimbalmot és a cigányzenét népszerűsíti Radics Sándor

Radics Sándor cimbalomművész megalapította a Hungarikum zenekart, melynek fő célja a cimbalom és a cigányzene népszerűsítése. Az országosan is elismert művész azonban vallja, a cimbalommal nemcsak cigányzene játszható, hanem bármilyen más dallam is. Az együttes júliustól járja az országot. 

Sebestyén Hajnalka

Radics Sándor új zenekara, a Hungarikum mutatkozik be.

Forrás: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

Radics Sándor a napokban mutatta be új együttesét. A Hungarikum zenekarban a központi szerepet ő és a cimbalom kapja, de ahhoz, hogy még nagyobb zeneszerető közönséget elérjen, közös muzsikálásra invitálta barátait. A Hungarikum zenekarban rajta kívül játszik még Bakró József hegedűn, Tonté József klarinéton, Jóni Oszkár brácsán, valamint Bánfi Ferenc nagybőgőn. Első alkalommal Kecskeméten, a Három Gúnár teraszán léptek fel. A zenekart kecskeméti és szegedi zenészek alkotják. – Óriási öröm volt a számomra, hogy a cimbalmot beválogatták a hungarikumok közé. Szívügyem a cimbalom és a cigányzene népszerűsítése – hangsúlyozta Radics Sándor, aki cimbalmozásban Guinness-rekorder és tavaly megkapta a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést is.

– E célkitűzésemet sokan támogatják. Az elmúlt években a Cimbalommal Magyarországért zenei jószolgálati nagykövete lettem, a Muzsikáló Magyarország program támogatásával pedig két éven át jártam a hazai turisztikai látványosságokat, és cimbalmoztam. E törekvésemet idén nyáron a Hungarikum zenekar felállításával folytatnám, együtt járjuk majd az országot és muzsikálunk. Kecskemét után most Balaton jön, de a nyáron játszunk még Kalocsán és Kiskunhalason is – tette hozzá.

Radics Sándort sokan ismerik megyeszerte, hiszen eddig is települések sokaságán állította fel köztereken, piacokon cimbalmát és játszott az arra járó közönség örömére. A járványhelyzet idején Kecskeméten többek között kisteherautó platójára feltett cimbalmon zenélt. Járta a városrészeket, ahol megálltak és mindenhol félórás kis koncertet adott. – Cimbalommal nemcsak cigányzene játszható. Aki kiváló művelője a cimbalomnak, az bármely más stílust is meg tud szólaltatni rajta. Gyermekkorom óta foglalkozom zenéléssel, az alapokat zenei iskolában sajátítottam el, képzett zenész vagyok. Így az én repertoáromban a filmzene, a klasszikus zene és a populárisabb romantikus vonal ugyanúgy megjelenik. Szereti is a közönség a fülbemászó dallamokat, így örömmel színesítem műsoraimat minden stílusú dallal. Természetesen a cigányzene kap főszerepet, de mindig megfűszerezem más slágerekkel is – jegyezte meg.

Gyerekek is cimbalmozhatnak

Radics Sándor a közönség igényeire alapozva állítja össze zenei repertoárját. A gyerekek is nagyon szeretik zenéjét, éppen ezért a közelmúltban úgy döntött, a fiatalabb generációt is bevonja egy kicsit játékába. A szünetekben engedi őket játszani a cimbalmán, hogy ők is átérezzék e hungarikum hangszer szépségét.

A Hungarikum zenekar a Három Gúnár teraszán mutatkozott be
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!