kultúra

2020.06.03. 19:21

Részlegesen kinyitott a Hajósi Barokk Kastély

A pünkösdi hétvégére időzítve a Hajósi Barokk Kastély is megnyitott a látogatók előtt, igaz, az új vendégek már nem láthatják azokat az állandó kiállításokat, amelyek eddig működtek az elegáns épület alsó szintjén.

Gábor János

A kastély földszintjét átalakítják, új állandó kiállítást rendeznek be

Forrás: Gábor János

A termeket kiürítették, és a borászati, vallási témájú tárgyak már nem is kerülnek vissza a falak közé, mert egy új, vadászati kiállítást rendeznek be a helyükön. A részlegesen nyitva tartó kastélynak jelenleg csak a parkja, az emelete és egy földszinti, időszakos kiállítása látogatható, mivel a többi helyiségben karbantartást és átalakítást végeznek.

– A Hajósi Barokk Kastély március 17-e óta tartott zárva. Ez idő alatt karbantartási munkákat végeztünk, illetve leltározást, amit ugyan minden évben megteszünk, de idén különös jelentősége volt, mivel a földszinti kiállításaink átalakulnak – árulta el Balla Szilvia. A kastély vezetője hozzátette: a tárlat egy része olyan tárgyakból állt, amiket más múzeumoktól kaptak tartós megőrzésre, de most úgy döntöttek, hogy teljesen új gyűjteményt rendeznek be.

– A földszintünkön eddig három állandó kiállítást láthattak a vendégek: egy főúri vadászatot, egy hajósi szent búcsút és egy szőlészetet-borászatot bemutató termünk volt. Ezeket most bezártuk és vadászati kiállítás lesz a helyükön, a teljes alsó szinten – mondta. Az új tárlat darabjai a Bács-Kiskun Megyei Vadászkamarától érkeznek majd.

A kastély igazgatójától megtudtuk azt is, hogy a mostani feloldás a belső, emeleti kiállítóterekre, illetve az épületet övező parkra vonatkozik, a földszinti termekre nem. Ez alól csak az időszakos tárlatoknak fenntartott helyiség kivétel, itt jelenleg Halász Kornélia hajósi festő akvarelljei láthatók.

A kastély földszintjét átalakítják, új állandó kiállítást rendeznek be
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!