galériával

2020.06.04. 21:52

Négy helyszínen emlékeztek Trianonra Kecskeméten

Csütörtök délután nagy érdeklődés mellett rendezték meg Kecskeméten a Trianoni megemlékezést. A résztvevők emlékező menete a városközpont négy emlékhelyét érintette. Az emlékműveknél tárogatószóval, verssel, tánccal, énekléssel és imával fejezték ki a nemzeti összetartozást.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Az emlékmenetet a Hírös Rovókör és a Hírös olWASSókör szervezte. Az első állomás az Újkollégium előtt, a Mikrokozmosz a Makrokozmoszban szobornál volt, ahol a szervezők nevében Csernus Lajos mondott beszédet. Kiemelte, hogy együtt emlékeznek a jó emberek, akiknek ugyanúgy fáj Trianon. A menet által érintett négy emlékmű az elszakadt országokat is jelképezi: a Mikrokozmosz szobor Felvidéket, a Nagytemplom előtt a nullkilométer környéke kishazánkat, a városházánál az Országzászló a keleti részt, Erdélyt és Kárpátalját, míg az Alföld áruháznál lévő volt Három Tavasz emlékmű, a leendő Wass Albert emlékmű helye pedig Délvidéket.

A menet második állomása a Nagytemplom előtt volt, ahol a harangzúgás után az egyházi méltóságok mondtak beszédet, majd következett az Országzászló, mely egyben az önkormányzat által szervezett ünnepség is volt. A megemlékezésen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Zombor Gábor és dr. Salacz László országgyűlési képviselő, valamint a város alpolgármesterei és képviselői, illetve a megyei önkormányzat alelnöke.

Pál Attila színművész szólt elsőként, majd – az erdélyi származású – Molnár H. Boglárka, a Kecskeméti Televízió szerkesztő-riportere és Meister Éva színművésznő saját szomorú élményeit és véleményét osztotta meg a közönséggel. Beszédet mondott még Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is. A 100 évvel ezelőtti diktátumra való emlékezést koszorúzással zárták az Országzászlónál.

A két órás megemlékezés a volt Három Tavasz emlékműnél zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!