Fába faragott történetek

2020.05.21. 07:00

Könyvben mutatják be a szanki alkotásokat

Fafaragók több mint két évtizedes munkáját dicsérik azok az alkotások, melyek a szanki értékeket gyarapítják. A köztéri alkotásokat most egy kötetben is bemutatják.

Tapodi Kálmán

Varga Ferencné polgármester a kötettel

Forrás: Tapodi Kálmán

– A sok alkotás nem készülhetett volna el, ha nincsenek Szankon jó emberek, akik önzetlenül odaálltak és segítettek, hogy minden időben elkészülhessen. A létrehozott értékekre és a szankiak összefogására méltán büszke vagyok – fogalmazott a Fába faragott történetek című könyvről Varga Ferencné polgármester, aki óvónőként 1997-től szervezője a szanki fafaragótáboroknak.

Most, egy pályázati forrásnak köszönhetően, kötetben gyűjtötték össze az alkotótáborok idején elkészült köztéri alkotásokat. Több mint két évtized munkáját örökítették meg a fotókon. – Abban az időben nem volt lehetősége az óvodáknak, hogy a gyerekek az udvaron igényes, szép környezetben játszhassanak. Szülői, munkatársi és lakossági összefogással szerveztük meg az első alkotótábort. Tizenöt fafaragó jött el határon innen és túlról Szankra, és elkészítették a legszebb óvodai udvart nekünk. Az olajtársaság nyújtott anyagi segítséget a fa és a szükséges anyagok beszerzéséhez. A településen élők szállásolták el a dolgos vendégeinket, a lakosok összeadták az étkeztetéshez szükséges élelmiszereket, az óvodai dolgozók gondoskodtak az ellátásukról – idézte a huszonhárom évvel ezelőtti történéseket Varga Ferencné.

A fafaragók két-három évente, azóta is visszatérő vendégei a településnek, ahol a Szent István téren kopjafás emlékművet állítottak a magyar történelem kimagasló eseményeinek, Derzsi Pál irányításával pedig elkészült egy székelykapu az óvoda bejáratánál. Balatoni Tibor vezetésével állították fel a Születések fái emlékművet, melynek levelein – azaz felerősített fémlapokon –, a Szankon született gyermekek nevei olvashatók. A szülők bánatára az idei anyák napján nem gyarapodhatott a levelek száma, de remélik, hogy mielőbb pótolhatják a járvány miatt elmaradt ünnepséget.

A kiskunmajsai Figura László faragta a szanki keresztút egyik domborművét
Fotó: Tapodi Kálmán / Archív felvétel

A fafaragók munkáját dicséri a történelmi emlékút a Pongrátz téri parkban. Kiss István elképzelései alapján pedig egy faragott domborművekből álló keresztutat avathattak három éve Szankon. – Arra vártam, hogy olyan helyszínt találjunk, ami méltó környezete lehet az alkotásoknak. A szanki katolikus templom kertjére esett a választás és felajánlottam a terveimet a településnek. Örömömre, támogatták az elképzelésem, és a helyi plébános kérésére elkészült a tizenötödik stáció is, ami Jézus feltámadását ábrázolja – nyilatkozta a stációk elkészültekor szerkesztőségünknek a fafaragó népi iparművész.

A szanki tábor alkotói mindannyian ingyen dolgoztak az ott töltött napok során, miközben baráti kapcsolatok is születtek. Hogy lesz-e folytatása a táboroknak, még nem dőlt el, mert az alkotók közül többen is meghaladták már a nyolcvanadik évüket. A szankiak örökre szívükbe zárták a fafaragókat, és ahogyan a község polgármestere írta a kötet előszavában: „…részei ők a mindennap­jainknak.”

Kültéri plakátkiállításon is láthatóak lesznek a fából faragott művek

A Fába faragott történetek kötet a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatásával születhetett meg. A pályázat keretében egy képeslapsorozat és egy kültéri plakátkiállítás is készül a faragott alkotásokból. Ezenkívül a szanki helyi értékeket is bemutatják egy imázsfilmben.

A stációk faragása
Fotó: Archív felvétel / Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!