Frittmann János

2020.04.03. 13:22

Kevés a hazai pincészetekben lévő bormennyiség a vadkerti borász szerint

Nincs sok bor a hazai pincészetekben. Frittmann János, a Hegyközségi Nemzeti Tanács alelnöke, soltvadkerti borász szerint a tavaly júliusi mennyiséggel lehet azonos a számadat.

Barta Zsolt

Tavaly kevesebb volt a termés, mint várták, illetve az is igaz, hogy óriási mennyiségű olcsó mustot szállítottak ki a nagy pincészetek Nyugat-Európába. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a gasztronómiai értékesítés szinte leállt idehaza, mivel az éttermek bezártak. Mint mondta, a kulturált borfogyasztásnak pont most van itt az ideje. A járvánnyal szemben a szervezet védekezőképességét segíti a napi egy pohár bor elfogyasztása. Hogy miért? Nem az alkohol hatása miatt, hanem a bor beltartalmi hatását kell ilyenkor figyelembe venni, hangsúlyozta.

A napokban ezzel a témával kapcsolatban közölt egy összeállítást Lehoczki Ferenc soltvadkerti szőlőtermesztő agrármérnök, aki korábbi írások alapján röviden összefoglalta a bor pozitív élettani hatásait: „A bor élethossznövelő. A rezveratrol és egyéb polifenolok főleg a vörösborokban találhatóak meg, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok segítik testünket a szabad gyökök elleni harcban, amik a sejtek és szervek leépüléséért felelősek. Egészségesen tartja a szívet. Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a koleszterin-összetétel jó irányú befolyásolása miatt. A borban lévő tápanyagok megelőzhetik az Alzheimer-kórt. Elűzi a depressziót. Egészségesebb lesz tőle a bőr, szintén az antioxidánsok szerepe miatt. Jó az elhízás ellen, csökkenti a hasi zsírok mennyiségét. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Az immunrendszer erősítése által nagyszámú vírus ellen nyújt segítséget a szervezetnek a védekezésben. Erősíti a csontokat, csökkenti a fogszuvasodást és látásjavító hatással bír.”

A soltvadkerti szőlészek és borászok koccintanak az egyik szüreti fesztiválon
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!