bács-kiskun

2020.02.25. 14:56

Újra mesemondók járultak a királyi pár elé Kecskeméten

Átadták a királyi udvar rangjait és címeit Bács-Kiskun megye legjobb ifjú mesélőinek a kecskeméti mesemondó találkozón.

Sebestyén Hajnalka

A gyerekek Meseország Királya és Királynője előtt mondták el a mesét

Forrás: Petőfi Népe

A kecskeméti Katona József Megyei Könyvtárban 28 esztendős múltra tekint vissza egy mesékben bővelkedő szép hagyomány, a Meseország elnevezésű mesemondó találkozó. Minden évben, amikor a búcsúzó tél fokozatosan átadja helyét az érkező tavasznak, Meseországban nagy találkozóra, közös játékra hívják össze a meseszerető gyerekeket. A Meseország királyát kezdetektől dr. Kriston Vízi József, a királynőt Ramháb Mária könyvtárigazgató, a Bölcsek Bölcsét dr. Kríza Ildikó néprajzkutató formálja meg. A királyi pár, miután az udvarában fogadta a mesemondókat, majd meghallgatta őket, kiosztja a kacsalábon forgó kastély címeit és rangjait.

A városi fordulók után a napokban tartották meg a megyei találkozót, ahol mindazok mutatkoztak be a király és királynő előtt, akik lakóhelyükön már szerencsésen kiállták a mesebeli próbákat.

A gyerekek Meseország Királya és Királynője előtt mondták el a mesét
Fotó: Petőfi Népe

A következő mesemondók kaptak rangokat és címeket:

Herceg lett Nagy Dániel (2. osztály, Kecskemét) és Markó Benedek (8. o., Szakmár). Nádori rangot érdemelt ki Hajdú Petre (4. o., Kiskunfélegyháza), Polereczki Lénárt (4. o., Kiskőrös), Laczkó Anna (5. o., Tiszakécske) és Nagy Dóra (5. o., Kecskemét). Országbírónak választották meg Horváth Petrát (4. o., Solt), Pálmai Évát (5. o., Bácsalmás) és Rádi Olivért (7. o., Kiskunfélegyháza). Kancellári címet vehetett át Kisjuhász Jázmin (1. o., Kecskemét) és Tári Bertalan (6. o., Tass). Kincstárnok lett Varga Csanád (1. o., Tiszakécske) és Katona Imre (5. o., Kiskőrös). Lovaggá avatták Bernáth Melinát (3. o., Kunszentmiklós) és Balázs Gábor Rudolfot (6. o., Jánoshalma). Apródokká nevezték ki Kutasi Andrást (4. o., Szentkirály), Prohászka Ádámot (3. o., Dusnok), Szűcs Ádám Simont (3. o., Jánoshalma), Mityók Rolandot (7. o., Érsekcsanád) és Páldeák Attilát (6. o., Kecskemét). Udvarhölggyé választották Fenyvesi Luca Mimit (3. o., Baja), Fritz Lucát (2. o., Bácsalmás), Toldi Nílát (4. o., Jászszentlászló), Zsubori Lilla Borit (3. o., Kiskunhalas), Péntek Zoét (6. o., Kiskunmajsa) és Szabó Sztellát (7. o., Solt).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!