GALÉRIÁVAL

2020.02.22. 11:25

Téli Tárlat nyílt Nagykőrösön

Téli Tárlat címmel nyílt kiállítás a Szolnoki Műhely alkotóinak munkáiból a napokban Nagykőrösön, az Arany János Kulturális Központ Rácz József galériájában. A tárlaton a műhely hat tagjának, Kaid Nabil jemeni származású festőművész tanítványainak festményei és grafikái tekinthetők meg március végéig.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A Szolnoki Műhely hat alkotójának, a jemeni származású szolnoki Kaid Nabil festőművész tanítványainak alkotásaiból nyílt kiállítás Téli Tárlat címmel szerdán Nagykőrösön, az Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában. A tárlatra Batári István, Csomor Erzsébet, Sinkáné Dimó Ilona, Egedi Mária, Pipó Róbert és Sari Osman realista és impresszionista jegyeket viselő festményeit és grafikáit hozták el.

A megnyitón Juhász Nándor, az intézmény vezetője köszöntötte az alkotókat és az érdeklődőket, majd Szabó István, Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri hivatalának önkéntes tanácsadója nyitotta meg a kiállítást. Szabó István, aki 13 évig a város alpolgármestereként segítette a szolnoki művészeket, elmondta, hogy a Szolnoki Műhely munkáit Szolnokon kívül számos városba elvitték, így tekinthette meg azokat a budapesti, a jászberényi, a karcagi, a nagykörűi és még jó néhány település közönsége, s mindenhol sikert arattak.

– Ha megnézik ezeket a képeket, láthatják, hogy sugárzik róluk az Alföld és Szolnok városának szépsége, melyre nagyon büszkék vagyunk. Csakúgy, mint a dél-jemeni származású, immár tősgyökeres szolnokivá vált Kail Nabid festőművészre, aki nagyon elkötelezett arra, hogy átadja tudását a fiatalok és kevésbé fiatalok számára a Szolnoki Műhelyben – mondta Szabó István, majd visszatekintett szolnoki művészet történetéről szólt.

– A Szolnoki Művésztelep 1902-ben alakult meg és azóta töretlenül dolgoznak Szolnokon a képzőművészek, köztük többen igen sikeres pályát futottak be. Nem csak a Szolnoki Műhely alkotói, hanem professzionális művészek is több mint 100 éve dolgoznak Szolnokon – fogalmazott Szabó István és az alkotókat méltatta.

– A tehetség utat tör magának, ez az út itt van előttünk ezekben a festményekben és képekben. Az ő tehetségük árulja el mindenkinek azt, hogy mire vagyunk büszkék mi, szolnokiak – mondta Szabó István.

Sari Osman kérdésünkre elmondta, hogy a tárlat tematikáját ugyan a tél adja, de nem csak téli témájú képek láthatók az alkotások között. A műhelyben mintegy 15 állandó alkotója van, és a különböző tárlatokra más-más tagok képeit viszik el. A festményeken és grafikákon felfedezhető a Szentpétervárott képződött közös mester hatása, természetesen az egyes alkotókra jellemző egyéni stílus mellett. Batári István elárulta, hogy immár nyolcadik éve vannak együtt és az alkotói közösség egyben egy klub is, a festés mindig vidám hangulatban telik, egymástól tanulnak és épülnek a megfogalmazott kritikákból. Az alkotók hangsúlyozták, hogy ugyan magunknak festenek, de ha még egy embernek tetszik munkájuk, az még nagyobb öröm számukra.

A tárlaton a festmények és grafikák mellett Bakondi András gitárművész játékát élvezhették az érdeklődők.

A kiállítás március végéig látogatható minden hétköznap 10 és 18 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!