Kiskunhalas / galériával

2019.12.03. 16:45

Vajgel Pál adventi tárlata látható a Csipkeházban

Vajgel Pál festőművész Alfa és Omega című adventi festménytárlatának megnyitóját tartottak hétfő délután a halasi Csipkeházban a Pásztortűz Egyesület szervezésében.

Mester-Horváth Nikolett

A megnyitón Végső István, a Pásztortűz Egyesület vezetője köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta, hogy 2013 óta működnek együtt Vajgel Pállal, igyekeznek több helyre elvinni a tárlatot. Tavaly a festőművész készítette el a halasi Városháza belső falán díszelgő óriási, közel kilenc négyzetméteres csipkemozaikot.

A kiállítást Kollarics Gábor, a Bibó István Gimnázium rajztanára nyitotta meg. – Advent kezdete lehet az a fény, amit a festmények színei adnak és egy alkotó ember, mint Vajgel Pál. Ilyenkor hetente lángokat gyújtunk, hogy a külső sötétséget ellensúlyozzuk, és milyen jó, hogy ezt valakinek a szívünkben sikerül meggyújtania – kezdte köszöntőjét.

Kollarics Gábor a megnyitón kiemelte továbbá, hogy a művész bibliai témájú képei adják a tárlat központi elemeit. – Vajgel Pál képei között előbb-utóbb elfog az az érzés, hogy nem a tetszetősség itt a lényeg, hanem a gondolat, amit igyekszik kifejezni. A Lukács evangéliumában olvasható emmauszi tanítványok történetét ábrázoló festményén az alakok körül az út pora fehérebb, a fejük fölé magasodó fa pedig fénnyel telibb, mint a többi. Ezek a fények nem színpadi reflektort idéznek, hanem a lélek ragyogását. Ettől válik biblikussá ez az alkotás – mutatott rá Kollarics Gábor.

A megnyitón a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai működtek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!