Kiskunhalas / galériával

2019.11.19. 10:53

A Mithras Pedagógus Kórus koncertezett a múzeumban

Madrigál est címmel adott nagy sikerű koncertet a nyolc évvel ezelőtt alakult jánoshalmi Mithras Pedagógus Kórus Karsai Péter karnagy vezetésével a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A kórus tagjai közül többen Karsai tanár úr tanítványai voltak általános iskolában és gimnáziumban, ma már azonban nem csak pedagógusok és óvónők alkotják a kórust, hanem van köztük tisztviselő, sőt rendőr is. Elsősorban Kodály Zoltán, Bartók Béla, Bárdos Lajos műveit, valamint madrigálokat és népdalfeldolgozásokat adnak elő.

A kórus Kodály Zoltán azon szavainak szellemében működik, amelyeket a zeneszerző 1964-ben Kecskeméten az ének-zenei gimnázium első tanulóinak mondott: „Amint a villamos vezeték szertefut az országban, mind több és több faluban kigyújtva a világosságot árasztó fényt, úgy lesztek ti is kulturális életünk hálózatának vezetékei. Amerre kerültök az életben, magatokkal viszitek a zenei műveltséget, az értékes zene szeretetét, s munkahelyeiteken, környezetetekben kigyullad a fény, a zenei műveltség fénye. Világosságot árasztva szebbé teszitek majd magatok és mások életét” – idézik a kórus tagjai a zeneszerző szavait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!