Kiskunfélegyháza

2019.09.11. 07:24

Papp Gáspár kerámiáiból rendeztek kiállítást

Papp Gáspár kiskunfélegyházi keramikus alkotásaiból nyílt kiállítás a hétvégén a Hollókör műterem-galériájában.

Vajda Piroska

Papp Gáspár alkotásai szeptember közepéig tekinthetők meg

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A szeptem­ber közepéig látogatható tárlatot Szabó Ildikó művész-­tanár nyitotta meg. – Köztudott, hogy Papp Gáspár évtizedek kihagyása után csatlakozott ismét a Hollókörhöz. Most már közel tíz éve újra itt alkot és izgalmas kerámiatárgyaival gazdagítja a hollóköri kiállításokat.

Különleges alkotásaival izgatja a retinánkat és a képzeletünket – mondta a megnyitón Szabó Ildikó, akiben a tárlat rendezése közben a Tűzről pattant férfias őserő mint kiállítási cím fogalmazódott meg. Indoklásában elmondta, az agyag mint anyag egyszerre lágy és nőies, mert simogatni kell, ugyanakkor az alkotások formái kifejezetten férfiasak. A tárlat jól szemlélteti, hogy a keramikus ötvözi a szobrászatot és a fazekasságot – tette hozzá a művész-tanár. Papp Gáspár egy kísérletező keramikus, aki valamikor gyermekkorában kezébe vette az agyagot és ez a varázslat rabul ejtette. Majd ezt a varázslatot félre tette, mert felnevelte a családját, férfias őserejét beletette a család megélhetésébe. Amikor ezt a küldetést elvégezte, akkor újra elővette a gyerekkori álmot és varázslatot, ami rabul ejtette és újra elkezdett kísérletezni az agyaggal – derült ki Szabó Ildikó megnyitójából.

– Aki nézi, azért szerethet bele Gazsi bácsi munkáiba, mert azok nem iparszerűek, nem szokványosak, hanem inkább játékosak. Mert lehet játszani hatvan év fölött is. Ez a szabálytalanság, játékosság, izgalmasság teszi számomra varázslatossá ezeket az alkotásokat – hangsúlyozta Szabó Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!