Kecskemét

2019.09.22. 07:20

Japán kiállítás nyílt a Népi Iparművészeti Gyűjteményben

Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjteményben szombaton új tárlat nyílt. A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör kiállításának címe: Közelítések a csendhez, melyet Kobayashi Harumi Tohsei munkáiból válogattak össze. A tokiói festőművésznő a Sumie, azaz a tusfestés nagymestere. Az alkotások október végéig láthatók.

Sebestyén Hajnalka

A Sumie a békesség és a nyugalom kifejezésének japán megközelítése. A tradicionális Sumie művészet egyszerű tónusú színnel dolgozik üres háttérrel. Jelentést és érzelmeket a művészi képzelőerőnk kölcsönöz a Sumie üres térnek. A Sumie az élet igaz pillanatait nyújtja, ami a Zen szellemének bölcsességéből ered.

Kobayashi Harumi mestere, Kobayasi Tohun mester volt, aki a férje. Ma ő a Sumie technika nagymestere, őt követi a rangsorban Harumi – hangzott el a kiállításon.

Kobayashi Harumi alkotásait elsőként Kriskóné Dávid Mária, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe. Beszédet mondott a Kecskemét-Aomori kör nevében Kriston-Vízi József, majd Yokozawa Yoshitaka művészeti menedzser.

Harumi alkotásai mellett a kis teremben Alakváltozások függőben címmel egy válogatást is megtekinthettek az érdeklődők, Furukawa Mieko, Shimoda Tohsen, Yatsuka Toru, Kasagi Gyokusen és Taguchi Keiko, a japán tusfestészet mai mestereinek alkotásaiból.

A megnyitó után Kobayashi Harumi Tohsei vezetésével kiscsoportos workshopban a szőlőmotívum kidolgozását sajátíthatták el az érdeklődők a különleges Sumie technikával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!