videóval

2019.07.12. 17:30

Múlt, jelen és jövő együtt jellemezte a solti roma kultúra napját

Első alkalommal rendezte meg a roma kultúra napját a Solti Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A zene, a tánc és a gasztronómia is az esemény szerves része volt a solti futballpályán megtartott rendezvénynek.

Lencsés P. Anna

Roma hagyományőrzők mutatták be táncaikat

Fotó: Lencsés P. Anna

– Célunk a rendezvénnyel az volt, hogy összehozzuk a solti cigányságot. Jakab Zoltán képviselőtársammal együtt szerveztük meg ezt az első roma napot, és elmondhatom, hogy ahova bekopogtunk – legyen az az önkormányzat vagy különféle vállalkozók –, mindenütt biztatást, támogatást kaptunk – fogalmazott Jakab László József, a rendezvény szervezője, ötletgazdája, a Solti Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője.

Kalmár Pál, Solt város polgármestere köszöntőbeszédében kiemelte, a roma kultúra a magyar kultúra egységes, elválaszthatatlan részét képezi. Kitért a közös történelmi múltra és arra, hogy a cigány gasztronómia, a tánc, a zene mind-mind fontos, kulturális örökségünk része, amelynek ápolásán és tovább örökítésén folyamatosan kell dolgozni.

Horváth Szilveszter, a Bács-Kiskun Megyei Roma Önkormányzat elnöke is részt vett az eseményen. Kiemelte, örömmel látja, hogy a megyében egyre több településen rendeznek roma kulturális napokat, amelyeket a megyei önkormányzat anyagilag is támogat.

A rendezvényen felléptek roma hagyományőrző tánccsoportok Kalocsáról, Dunavecséről, Szabadszállásról és a legnagyobb létszámmal, hatalmas sikert aratva a helyiek, akiknek ez volt az első bemutatkozásuk.

Roma hagyományőrzők mutatták be táncaikat
Fotó: Lencsés P. Anna
Fotó: Lencsés P. Anna
Fotó: Lencsés P. Anna

– Sikerült egy tánccsoportot összehozni az elmúlt hetekben, ez nagyon fontos volt számomra – mondta el az elnök. A táncpróbákon nemcsak táncot tanultunk, hanem leültem a gyerekekkel: meséltem a cigányság múltjáról, hagyományairól, kultúrájáról – a gyerekek itták a szavaimat. Úgy látom, hogy sok családban már nem tudják ezeket felidézni, ahogy a nyelvet is egyre kevesebben beszélik. Keressük az idősek társaságát, akik még őrzik a tudást, akiktől mi és a gyerekeink is meg tudjuk majd tanulni régi hagyományainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!