sikerek

2019.07.09. 17:30

Díjakkal tért haza a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes a németországi versenyről

Két kategóriában is aranydiplomát kapott, és a Vocal Ensemble kategóriát meg is nyerte a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes a Wernigerodéban rendezett versenyen.

Szerencsés Vivien

Az Ars Nova Énekegyüttes a Wernigeródéban rendezett versenyen

Fotó: Inotai László

A Nemzetközi Johannes Brahms Versenyre immár 11. alkalommal került sor, ezúttal Wernigerode adott otthont az eseménynek. 18 országból 45 kórus érkezett a versenyre, többek között Oroszország, Kína, Malajzia, Finnország és Lengyelország is. Tíz kategóriában lehetett nevezni, az Ars Nova két kategóriában indult és mindkettőben aranydiplomát kapott, illetve a Vocal Ensemble kategóriát meg is nyerte, a verseny alatt szerzett legmagasabb pontszámmal (minden kategóriát figyelembe véve).

– Egy nemzetközi verseny mindig lehetőséget ad arra, hogy jobban belelássunk a világ zenei életébe, az új „trendekbe”, ellessük más kultúrák értékeit, miközben a világ elé tárjuk a sajátunkat. A verseny első napján a megnyitó helyszínére zászlós felvonulással sétált el minden kórus, felemelő érzés volt hazánkat képviselni – mesélt a versenyről hírportálunknak Egri Zsuzsanna az Ars Nova tagja.

A nagy múltú kórus számos versenyen bizonyított már, több Nagydíjjal és első díjjal is büszkélkedhet a világ különböző tájairól, de jó hírnevüknek köszönhetően számos koncertturnéra kaptak már meghívást olyan különleges helyszínekről, mint például az USA, Kína vagy Hong Kong.

A külföldi fellépéseken kívül hazánkban is gyakran találkozhatnak velük a műfaj iránt érdeklődők. Június végén például egy hangulatos budapesti koncerttel szórakoztatták a közönséget.

Az Ars Nova Énekegyüttes a Wernigeródéban rendezett versenyen
Fotó: Inotai László

– Ez egy igen sűrű időszak – tekintve, hogy senki nem hivatásos énekes, kevés kivétellel mindenkinek van családja, nem könnyű összeszervezni a magánéletünkkel. A németországi versenyre való indulás előtt két nappal a budapesti Orczy kertben léptünk fel az Orczy Summer Chill keretén belül. Itt sokszínű, különféle stílusokat felvonultató műsorral igyekeztünk megnyerni a közönséget – mesélt a mozgalmas mindennapokról Zsuzsanna.

– A következő fellépés július 17-én lesz a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztiválon, a Tudomány és Művészetek Házában, a Zsinagógában, este nyolc órakor, amire szintén szeretettel várjuk az érdeklődő zenekedvelőket.

A kórus két kategóriában aranydiplomát szerzett, a Vocal Ensemble kategóriát pedig meg is nyerte
Fotó: Inotai László

Az Ars Nova Énekegyüttes sikertörténete

A kórus már megalakulás évében, 1990-ben az Athéni Nemzetközi Kórusversenyen első díjat nyert. Ezt követően az együttes egyéni hangzásának kimunkálása mellett széles repertoárt sajátított el, amiben a kortárs magyar kórusirodalom döntő súllyal szerepel.

Alapítója és művészeti vezetője dr. Kiss Katalin, a kóruszene, illetve zeneoktatás területén széleskörű nemzetközi gyakorlattal és hírnévvel rendelkező karnagy – őt azért sem tudtuk megkeresésünkkel elérni, mert ezekben a napokban a Sanghai Conservatory of Music konferenciáján ad elő, vezényel emellett kórusokat látogat és készít fel. – Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének egyetemi docense, a pekingi Central Conservatory of Music vendégprofesszora. Irányítása alatt az együttes közel 500 koncertet adott, amit versenyek, ősbemutatók, szerzői estek, rádió-, televízió-, lemezfelvételek sora egészít ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!