Kiskunfélegyháza

2019.05.19. 15:49

Petőfi-rokonok találkoztak Félegyházán

Petőfi-rokonok találkoztak szombaton, Kiskunfélegyházán. A rendezvényre a Petrovicsok és Hrúzok kaptak meghívást.

Gulyás Sándor

Tizenegy év után ismét összejöttek a Petőfi-rokonok, hogy találkozzanak egymással és megismerhessék a lánglelkű költő gyermekéveinek városát. Borzák Tibor újságíró kezdeményezésére életre hívott országos rendezvényt immáron második alkalommal tartották meg.

– Több mint harmincöt esztendeje foglalkozom Petőfi Sándor életével és munkásságával, ennek kapcsán nagyon sok rokonnal találkoztam. A hosszú éveken át tartó búvárkodás alatt érdekes történetek, dokumentumok kerültek felszínre és született meg a Rokonom, Petőfi című kötetem. Ez inspirált a félegyházi találkozó megszervezésére – mondta el a baon.hu érdeklődésére Borzák Tibor.

Jelenleg több mint kétszáz Hrúz és a Petrovics családtagot tartanak számon, Félegyházára közel százan jöttek el. A találkozó első részében megtartott konferencián neves szakemberek, egyebek mellett a családok tagjai Andrásfalvy Bertalan akadémikus, nyugalmazott egyetemi tanár, dr. Petrovics István történész tartottak előadást. Ezt követően avatták fel a Petőfi-szülőket megörökítő emléktáblát a Hattyúházban.

– Ezen épület egyike azon kevés eredeti helyszínnek, ahol Petőfi Sándor járt-kelt Félegyházán. A mai napon ezt a helyet szeretnénk megjelölni az emléktáblával, ami nem elsősorban lánglelkű költőnknek kíván sokadik emléket állítani, hanem szüleinek Hrúz Máriának és Petrovics Istvánnak. Azoknak az embereknek, akik életükben mindig keményen dolgoztak, és nem is sejtették, hogy fiuk nem csak saját, hanem az ő nevüket is beírja a hallhatatlanságba – emelte ki avatóbeszédében Rosta Ferenc, Kiskunfélegyháza város alpolgármestere.

Kis Virág iparművész kerámiáját Kapus Béla karnagy, és Juhász István nyugalmazott tanár, Kiskunfélegyháza díszpolgárai leplezték le. Petőfi Sándor: Egy estém otthon című versét Patkós Alexandra szavalta el. Zárásként a találkozó résztvevői elhelyezték az emlékezés virágait a szülőháznál és a költő szobránál, majd megtekintették a Petőfi-emlékházat. A program kötetlen beszélgetéssel fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!