Apostag

2019.05.28. 19:03

Különleges alkotások láthatók az apostagi faluházban

A faluházként használt zsinagógában nyílt meg a napokban a Kerti Zsolt origami alkotásaiból készült kiállítás.

Lencsés P. Anna

Kerti Zsolt egyik kedvence a papagáj

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Lencsés P. Anna

A solti fiatalember első origamiját kilenc évvel ezelőtt készítette el.

Az origami egy kevésbé ismert variánsát, a 3D-s változatot sajátította el, amelyben apró modulokból állnak össze az alkotások. A kezdetektől számolva ma már háromszázon felüli alkotással büszkélkedhet. Műveit kiállításokon is bemutatta, többek között Solton, Dunaújvárosban, Bölcskén, Soltvadkerten, Pakson, Kisszálláson. Az origami világnapján, október 24-én a TV2 Fem3 műsorában évek óta visszatérő vendég.

– Ez a technika fogott meg, amelyet először internetről néztem le. Első munkám egy sárkány volt, amelyet minta alapján készítettem el, így sajátítottam el a technikát. Háromszögeket hajtogatok nyolcvangrammos, A/4-es papírlapból, kétszer hosszába, majd kétszer keresztbe hajtom, így tizenhat kis téglalapot kapok. Ezekből állítom össze munkáimat. Kezdetben csak másoltam a kész minta alapján, ma már saját magam találom ki a figurákat, amiket elkészítek – mondta el Kerti Zsolt.

Kerti Zsolt egyik kedvence a papagáj
Fotó: Lencsés P. Anna / Petőfi Népe

Az apostagi kiállításon látható munkák közül az alkotó egyik kedvenc darabja az élethű papagáj, amely két héten keresztül készült. A másik kedvenc a fekete vitorlás hajó, amelynek ötletadója a Karib-tenger kalózai című film volt. Az utóbbi nyolc-kilenc ezer modulból készült egy hónapig szinte éjjel nappal. A munkáit nem ragasztja, és ha nem elégedett a végeredménnyel, akkor akár nyolcszor is összerakja, mindaddig, amíg az elkészült mű egyezik az elképzelésével. Jelenleg egy Mercedes-Benz G osztályú modellen és a rajzfilmből ismert figurán, WALL-E-n dolgozik.

A rendkívül érdekes ori­gami­kiállítás június 13-ig tekinthető meg az apostagi faluházban, előre egyeztetett időpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!