Kecskemét

2019.04.20. 09:00

Nagy Otília festményeit láthatja a közönség

Kiállítás nyílt Tájszövet címmel Nagy Otília festőművész színpompás alkotásaiból a kecskeméti Kápolna Galériában. A tárlatot Damó István grafikusművész, a kiállító egykori tanára nyitotta meg.

Koós Kata

– A középiskolában meglepett a változatosságra való hangolódás képessége. Ez nagy adottság, isteni szikra, amire annyiszor szoktunk hivatkozni, ha tehetségről beszélünk. Minden feladott témát igen rövid idő alatt spontán, a la prima megfestett – mondta, majd kifejtette: az a la prima egy intim meghatározása az alkotásnak, mert az első leképezése a művész szándékának. Damó István elmondta, mikor a festészetórákon felismerte a kiállító e képességét, félteni kezdte.

– Féltettem, hogy ezt a frissességet nehogy elveszítse az elmélyült és egyre tudatosodó festői szándék alatt vagy miatt – közölte, majd hozzátette: aggodalma alaptalannak bizonyult.

– Otíliának egyik fő témája a természet, a tájkép. Naiv, gyermeki hitével csodálkozik rá a világra. A szeretet nélküli világunkban festményeiben nyoma sincs az ember belső kifosztottságának, kiüresedésének, elszikesedésének. A lélek tobzódása a lilák, a melegzöldek, a narancssárgák, sárgák, kék tónusok összehangolásában jut kifejeződésre. A látszólag súlyos felületek inkább arról tanúskodnak, hogy művészünk az önmagára mért szigorúság mellett megőrizte játékosságát, könnyedségét. Azt hiszem, hogy Otília festményei csendről, elmélkedésről és belső figyelemről szólnak. A festés számára az érzelmek örömteli megfogalmazásának szabadságát jelenti – fejtette ki a grafikusművész.

A tárlat május 3-ig, hétköznapokon 13-17 óra között megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!