galéria

2019.04.14. 14:02

Írók és költők ünnepeltek Kecskeméten

Megalakulásának 30. évfordulóját ünnepelte meg szombaton a Bács-Kiskun Megyei Írók és Költők Baráti Köre a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központban.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

Az írók és költők minden hónapban egyszer találkoznak a Hírös Agorában, valamint egyszer az ifjúsági otthonban megtartott Irodalmi Kávéház programon, így a tagok folyamatosan nyomon követhetik egymás munkásságát. A harminc év alatt egy nagy családdá nőtték ki magukat. A tagok között kicsi a fluktuáció, sajnos azonban már több mint húsz barátjuktól kellett örök búcsút venniük. Anno 31 taggal indultak, jelenleg 46-ra tehető az aktív mag. Vezetőjük immár 21 éve a kecskeméti Kovács István József költő, a Magyar Kultúra Lovagja.

A 30 éves jubileumi műsort Szabó Sándor tárogatóművész játéka indította, majd Ujvári Ferenc költő, a baráti kör vezetőségének tagja köszöntötte az ünneplőket.

A kecskeméti önkormányzat és a Bács-Kiskun megyei önkormányzat nevében dr. Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere méltatta a baráti kört. Lévai Jánosné képviselő-asszony Kovács István József odaadó munkáját emelte ki köszöntőjében, akinek nagyon sokat köszönhet a város és a megye. A beszéde végén Mák Kornéllal közösen adták át a város Díszoklevelét Kovács István József elnöknek.

A Baráti Kör rendezvényeinek helyet adó Hírös Agóra részéről Szappanos Benedek, a külső kapcsolatokért felelős vezető gratulált az irodalombarátoknak. A köszöntők után Kovács István József elnök elevenítette fel a harminc évvel ezelőtti eseményeket.

– Az 1980-as évek végén kibújt a szellem a palackból, amikor már nem volt cenzúra, párt ellenőrzés. Előkerültek a versek a ládafiákból, a szekrényekből, gombamódszerűen szaporodtak országszerte az irodalmi körök. Kecskeméten – névrokonom – Kovács László piarista tanár és felesége, Téglás Gizella alapította meg a Kecskeméti Amatőr Költők és Írók Regionális Csoportját. Kilenc évvel később, a nevünket megváltoztattuk Bács-Kiskun Megyei Írók és Költők Baráti Körére, mivel egyre több vidéki barátunk csatlakozott hozzánk. Akkor lettem én az elnök. Az alapító tagok között volt még Antalfy István, testvérem, Kovács Sándor, Dekker Pálné Surányi Mária, Turai G. Kamill és Czakó Ferenc – mesélte, majd néhány szóban bemutatta a jubileumra megjelent évkönyvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!