Kiskunhalas

2019.04.08. 07:00

Erdély elvesztéséről beszélt a történész

Romsics Ignác Erdély elvesztése 1918–1947 című kötetét mutatták be a halasi Thorma János Múzeumban, ahol a történész Erdélyben 1918–1920 címmel tartott előadást. Az egyetemi tanár találkozott egy korábbi, Kiskunhalashoz kötődő könyvének hőse, Csonka Mihály tanyás gazda leszármazottaival is.

Pozsgai Ákos

Csonka Mihály halasi tanyás gazda sírjánál a leszármazottakkal közös megemlékezést tartottak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az első világháborút követő hónapokban Közép- és Kelet-Európa politikai térképe gyökeresen átalakult. Ennek egyik legfontosabb eleme az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása és a történelmi Magyarország darabokra hullása-szaggatása volt. A történeti Erdély, valamint a Bánság középső és keleti fele, továbbá az úgynevezett Partium – együttesen 103 ezer négyzetkilométer, 5,2 millió lakossal – az új román állam részévé vált. Az 1918 őszétől 1920. június 4-ig tartó folyamatnak több fontos állomása volt. A történelmi háttér mellett ezeket mutatja be a könyvében, valamint részletesen foglalkozik az 1918 őszi sikertelen megbékélési kísérletekkel, Erdély román megszállásával, valamint az új helyzetet szentesítő trianoni békeszerződés megalkotásának körülményeivel. A szerző kötete Tündérkert Romániához kerülésének történetét foglalja össze.

Romsics Ignác szerkesztésében jelent meg tíz évvel ezelőtt a Csonka Mihály élete és világképe című könyv. A kötet hőse egy 70 éves kiskunhalasi tanyás gazda, aki 1875-ben született, átélte a „boldog békeidőket”, az I. világháborút, az 1918–19-es forradalmat, a Horthy-­korszakot, a II. világháborút s végül a „népi demokráciát” és „a szocializmus alapjainak lerakását”. Csonka Mihály több feljegyzést is készített arról, ami vele történt, ahogy látta a világ dolgait, majd háromezer oldalon. Romsics Ignác ebből a hatalmas anyagból válogatta ki és szerkesztette a kötetet, amelyet Csonka Mihály leírásai, fényképek és a szerkesztő kommentárjai egészítenek ki.

Csonka Mihály halasi tanyás gazda sírjánál a leszármazottakkal közös megemlékezést tartottak
Fotó: Pozsgai Ákos

A Széchenyi-díjas történész mostani kiskunhalasi látogatása során találkozott Csonka Mihály leszármazottaival is, a régi református temetőben közösen emlékeztek Csonka Mihály sírjánál, ahol Édes Árpád református lelkész mondott áldást és imát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!