Fülöpszállás

2019.04.25. 14:00

A diákjai is nagyra becsülték Vámos Károly munkásságát

A közelmúltban rendezték meg a Fülöpszállásról indultak című helytörténeti soro­zat újabb előadását a fülöp­szállási Közösségi Házban. Varga Istvánné helytörténész ezúttal Vámos Károly magyar–­német szakos közép­iskolai tanár, a Katona József gimnázium igazgatóhelyettese életútjáról beszélt a nagyszámú hallgatóságnak.

Horváth Péter

Varga Istvánné tartott előadást, a vetített képen Vámos Károly aranydiplomáját veszi át Debrecenben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

Ismét zsúfolásig töltötték a fülöpszállási Közösségi Házat a Fülöpszállásról indultak című helytörténeti előadás-sorozat iránt érdeklődő helyiek, akik a diákjai által is különösen nagyra tartott Vámos Károly magyar–német szakos középiskolai tanár életútját ismerhették meg Varga Istvánné helytörténész előadásában. A nézők között hét Vámos-­rokon is helyet foglalt.

Vámos Károly 1938. április 25-én látta meg a napvilágot Fülöpszálláson, egy nagyon szegény család szülötteként. Osztályfőnöke az elemi iskola alsó négy osztályában Balogh Blanka volt. Nyolc évig kitűnő tanuló volt. A községi tanács anyagi segítségével a kunszentmiklósi Damjanich János Gimnázium diákja lett. Kitűnő eredménnyel érettségizett 1956. június 23-án, és felvételt nyert a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemre. Diplomáját 1961. június 24-én vehette át, magyar–német szakos tanár lett és szeptember 1-től a Kecskeméti Katona József Gimnáziumban tanított 38 évig.

Varga Istvánné elmondta, hogy a pedagógus gimnáziumba kerülésekor olyan szerencsés helyzetben volt, hogy mindkét szakját taníthatta és oktatott esti és levelező tagozaton is. Kecskeméten tett első látogatásakor ismerte meg későbbi feleségét, Izsák Editet és 1963-ban összeházasodtak, ötven évig éltek szeretetteljes házasságban.

Vámos Károly 1970 és 1973 között a Megyei Tanács Művelődési Osztály Pedagógus Továbbképzési Kabinetjének munkatársa volt, de mellette továbbra is tanított óraadóként, 1973-ban visszatért teljes óraszámban tanítani. Varga Istvánné hangsúlyozta, hogy hivatását kedvvel, szeretettel végezte, élvezte a tanítást, és nagyon büszke volt gimnáziumára. A megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat nyelvtanára és a város idegen nyelvi szakosztályának titkára volt 25 évig.

– Diákjai szinte rajongtak érte. Miután felnőtté váltak, utána is tartották vele a kapcsolatot. Ő szívesen ment a találkozókra, várta ezeket az alkalmakat. Érdeklődve hallgatta a beszámolókat, az egykori tanítványok életének alakulását – mondta. Mester Barnabás, a Katona József gimnázium igazgatója 1975-ben maga mellé vette igazgatóhelyettesnek, 16 évig végezte vezetői feladatait, mellette szerkesztette az iskolaújságot és az évkönyveket.

Varga Istvánné tartott előadást, a vetített képen Vámos Károly aranydiplomáját veszi át Debrecenben
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

– A mai napig emlegetik legendás vezetői stílusát, szervezőkészségét. Empátiáját határozottsággal és hatalmas munkabírással ötvözve jelentősen hozzájárult a gimnázium sikereihez – méltatta Varga Istvánné. Vámos Károly 1998-ban vonult nyugalomba, de 1999. szeptemberéig még egy évet tanított.

Pályafutása során miniszteri elismerésben, KJG emlékéremben, Kecskemét Városért Oktatási Díjban, a Haza Szolgálatáért Érdemérem bronz fokozatában részesült. Aranydiplomáját 2011-ben vehette át Debrecenben, ez évben derült ki, hogy súlyos betegség támadta meg szervezetét. Vámos Károly 2013. október hatodikán éjjel örökre eltávozott. Diákok százai gyászolták.

– Hogy mit hagyott hátra? Példamutatást a munkában, viselkedési kultúrát, fanyar humorát. Évfolyamtársaira, kollégáira, barátaira őszinte barátságot. Megadatott neki az, ami csak keveseknek: maradandót alkotott – emlékezett rá Varga Istvánné.

Csendet szerető, otthonülő ember volt

Vámos Károly hobbija a történelem volt, elsősorban a 20. század nagy háborúi érdekelték – talán mert édesapja testvére, Sándor eltűnt a II. világháborúban. – Szívesen énekelt, mulatott, dalolt családi összejövetelen, baráti társaságban. Egyébként otthonülő típus volt, szerette a csendet, nyugalmat és szívesen dolgozgatott gyönyörű kertjében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában