Kiskunfélegyháza

2019.03.07. 20:00

Feledy Balázs és Rádi András kapta a Holló László-díjat

A város díszpolgárára, a Kossuth-, Munkácsy-, és Szinnyei-díjas érdemes és kiváló művészre, Holló Lászlóra emlékeztek a Hattyúházban születésének 132. évfordulóján. Az emléknap keretében adták át a Holló-díjakat. Idén dr. Feledy Balázs művészeti írónak és Rádi András festőművésznek ítélte a kuratórium a rangos elismerést.

Vajda Piroska

A két kitüntetett: dr. Feledy Balázs és Rádi András

Forrás: baon.hu

Fotó: Vajda Piroska

A Holló László-díjat a debreceni egyetem néprajztudósa, dr. Ujvári Zoltán alapította harminc évvel ezelőtt a művész özvegyének, Maksa Olgának a támogatásával. A tavaly elhunyt két alapítóra is emlékeztek a szerdai díjátadón.

A díj működtetését két éve vette át a szülőváros. Kiskunfélegyháza megtiszteltetéssel és örömmel vállalta a Holló László örökség további ápolását. A képviselő-testület rendeletet alkotott a Holló László-díj adományozásáról. A testületi határozat alapján a kuratórium tagja lett Rosta Ferenc alpolgármester, Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatója, és a Holló-díjas alkotó, Szabó Ildikó művésztanár. A rendelet szerint az elismerést azok kaphatják, akik tovább viszik a művész örökségét, kiemelkednek alkotótársaik közül, és akik elkötelezett a magyar értékek iránt.

A Holló László-díjat kétévente, március 6-án, Holló László születésnapján adják át. A félegyházi Holló László-díj egy plakettből és egy elismerő oklevélből áll. A plakettet Kis Virág keramikus készítette. Egyik oldalán Holló László portréja, míg a másikon jellegzetes Félegyháza környéki táj látható. Az oklevelet Szabó Ildikó művésztanár tervezte és készítette. A félegyházi kuratórium jelölése alapján és a képviselő-testület egyhangú döntésével a díjat dr. Feledy Balázs művészeti írónak és Rádi András kiskunfélegyházi festőművésznek ítélték oda. A rangos elismerést Csányi József polgármester adta át.

Dr. Feledy Balázs kitüntetésének indoklását Mészáros Márta ismertette: – A díjazott több mint négy évtizede tevékenykedik a képzőművészet, az iparművészet és a fotóművészet világában. Művészeti íróként műalkotások megértetésére törekszik, ezzel együtt az általa bemutatott alkotásokat igyekszik megszerettetni közönségével. 1978 óta több mint ezer kiállítást nyitott meg. Főiskolai titkárként, galériaigazgatóként, egyesületi elnökként és a világkiállítás kulturális igazgatójaként is szervezte a művészeti életet. Ma is kurátor, folyóiratszerkesztő, bizottsági tag számos testületben. Legalább húsz kötetet írt, illetve társszerzőként jegyzett, valamint köteteket szerkesztett. Az elmúlt esztendők alatt Kiskunfélegyházával különösen jó kapcsolatot épített ki – hangzott el a díjátadón.

A két kitüntetett: dr. Feledy Balázs és Rádi András
Fotó: Vajda Piroska / baon.hu

Rádi András kitüntetésének indoklását Szabó Ildikó olvasta fel: – Egy kiteljesedett élet. Nyolcvanegy évig hűségesen a városhoz, a családhoz, és a festészethez. Rádi András büszke és elégedett félegyházi polgár. Ez a két jelző túlzás nélkül igaz. Elégedett, mert melegszívű család veszi körül, két lánya, hét unokája, és egy dédunokája szeretetében éli életét. Itt született, itt élte az életét, és minden útravalót szülővárosától kapott. Itt vált festővé is. A nagy elődök géniuszát ismerve, tisztelve és követve indult saját festői útjára. Kirakatrendező dekoratőrként végezte munkáját és mellett mindig fontos volt a festészet is. Az alföldi tájfestészet egyik képviselőjének mondhatjuk. Az expresszív impresszionizmus friss és intenzív lendületével készíti festményeit. A Holló László Képzőművészkör alapító tagja és aktív alkotója. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjaként a kultúra valamennyi területének segítője. Egy igazi élő példa arra, hogy az érdeklődő emberi elme és az alkotó kéz hogyan segítheti önmaga fejlődését és a közösség szolgálatát. Hite a képzőművészetben, az emberi kapcsolatokban, a mindennapi alkotó munkában mindenki számára szép példa lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!