Kecskemét

2019.03.12. 20:00

„Beszélő Tojást” készített húsvétra a Tojásdíszítés Királynője

Zsigóné Kati népi iparművész újabb különleges tojást készített húsvét alkalmából. A „Beszélő Tojást” 348 őseink által használt jel és több mint 13 ezer darab pont díszíti, melyeket nagyon aprólékos, viasztechnikával készített el egy nagyméretű strucctojásból hét hónap alatt a Tojásdíszítés Királynője.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

– A különleges alkotás azért kapta a „Beszélő Tojás” nevet, mivel a jelek őseink gondolatait mondják el nekünk – mondta Zsigóné Kati. – Azért alkottam meg, mert hiszem, hogy a magyar népművészetben jelentős előrelépést hoz és értékmegőrzéssel bír. A „Beszélő Tojás” hiányt is pótol, mivel hazánkban az őseink által rajzolt jeleknek ilyen nagyszámú, együttes közvetítésére még nem volt példa – hangsúlyozta.

Fotó: Bús Csaba

A tojáson láthatjuk többek közt Zsigóné két kedvencét a tarajos kígyót és a pávát, valamint sok más különlegességet, mint a kecskekörmöst, kakastaréjost, rúzsást, csillagost, hóvirágost, táltos létrát, a tulipánt, a gereblést, háromszögűt, nyuszi fülest, Mária tenerét, fenyőágast, cserelapit, keresztest. A jelek között emellett elválasztóként több mint 13 000 darab kis pontocskát alkalmazott a magok jelképeként.

Zsigóné Kati azt is elárulta, hogy nagyon büszke arra, hogy itt az Alföldön míveli e régi mesterséget, a tojásfestést. Egykoron, 100 évvel ezelőtt az Alföldön díszítették a legkevesebben a tojásokat. Most pedig ő az ország legismertebb tojásfestője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!