Kalocsa

2019.02.02. 07:44

Közadakozásból lesz emléktáblája a néptáncpedagógusnak

Bencze Károlyné néptáncpedagógus emléke előtt tisztelegnek egy nemes gesztussal.

Gábor János

A 2013-ban elhunyt koreográfus-legenda idén lenne 80 éves – emléktáblájára az általa közel háromévtizeden át vezetett Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület alapítványa gyűjt pénzt. Mint ismert, „Éva néni” nem csak oktatóként, hanem koreográfusként és népdalgyűjtőként is komoly érdemeket szerzett. A Cserey József „Kalocsai kertek alatt...” c. kötetében felsorakoztatott mintegy 150 népdalt további ötvennel egészítette ki – a máig utolsó kiadás már ezekkel együtt jelent meg. Az 1967 óta fennálló néptánc együttest (későbbi egyesületet) 1985-től haláláig vezette; illetve titkárként dolgozott az együttesből 1991-ben kinőtt alapítványnál.

– Fantasztikus koreográfus volt: tíz olyan saját koreográfiája van, amit még a mai napig táncolunk. Gyakorlatilag feldolgozta az összes hagyományt: lakodalmat, fonót, szüretet, búcsút, katonabúcsút, farsangot, pünkösdöt – sorolta a teljesség igénye nélkül Szeleczki Attiláné. A táblaállítást kezdeményező Kalocsa Népművészetéért Alapítvány titkára kihangsúlyozta: amikor a fenti alkalmakhoz kötődő hagyományőrző darabokat szakmai zsűri elé vitték, azok egytől egyig kitűnő minősítést értek, és ez páratlan bravúr.

Bencze Károlyné emléktábláját – egy avatási ceremónia keretében – a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Tagiskolájának falán helyezik el, április 12-én. Ha Ön is tisztelője a néhai néptáncoktatónak, hozzájárulhat az emléktábla állításához – utaljon tetszőleges összeget a Kalocsa Népművészetéért Alapítványnak: 11732040-20024987-00000000. A szervezet címe: 6300 Kalocsa, Körte u. 11.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!