Kiskunhalas

2019.02.25. 19:23

Emléknap és rendhagyó törióra: a kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapját tartották hétfő délután a halasi Közösségek Házában, ahol a Bibó István Gimnázium diákjait adtak emlékműsort.

Pozsgai Ákos

Az előadás Faludy György Kurucok, Nagy László, Varjú-koszorú című verse, és Albert Camus: A magyarok vére című beszéde alapján készült. A megemlékezésen emlékbeszédet mondott Gyöngyi László önkormányzati képviselő. Az Országgyűlés 2000. június 13-án foglalta határozatba és rendelte el, hogy február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja legyen.

A Nemzeti Emlékezet Bizottság és a Pásztortűz Egyesület közös szervezésében rendhagyó történelem órákat tartottak a kiskunhalasi Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Csarnai Márk történész mutatta be a fiataloknak a 20. század egyik totalitárius diktatúrájának borzalmas rendszerét. A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján a diákok megismerhették azt az időszakot, amikor a vörös uralom, hol erőszakos, hol puha időszakában egy ideológia volt csak elfogadható. A sokszor bonyolult rendszer, gyakran durvaságokba, gyilkosságokba átfordulva tudta csak fenntartani hatalmát – mondta el Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke, aki szerint fontos, hogy emlékeztessék a mai fiatalokat, akikhez azonban már másképp kell szólni. Ezért szerveztek olyan rendhagyó történelem órákat, ahol kicsit interaktívabban, a modern technikát is felhasználva ismertették meg a tanulókkal ezt a korszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!