kunszentmiklós

2019.01.21. 11:30

Kunszentmiklósra tervezik a világ második hun múzeumát

Az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Terület székhelyén, Hohhotban található az ázsiai hunok történelmét bemutató múzeumkomplexum. Az intézmény világviszonylatban egyedülinek számít, legalábbis mindaddig, míg meg nem nyílik a párja Kunszentmiklóson.

Gulyás Sándor

A mongolok a hunok leszármazottjai, a magyarokat pedig Európa több helyén is a hunok utódjainak vélik – mondta el dr. Batbayar Zeneemyadar mongol nagykövet

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Még az idei esztendőben elkezdődik a kunszentmiklósi Virágh-­kúria felújítása. A beruházásra mintegy 60 millió forint támogatást nyert a kunszentmiklósi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán. Az épületben a korábbi elképzelések szerint a város, illetve a térség múltját bemutató helytörténeti, természetrajzi, irodalmi és néprajzi témájú tárgyak, eszközök, viseletek, dokumentumok kerültek volna vissza. A minap a Kunszentmiklósról elszármazott Horváth Ferencné, a Kőrösi Csoma Sándor Shambala Emlékpark és Élőközösségi Központ Alapítvány alapítója kereste fel az önkormányzatot a magyarországi hun múzeum megalapításának ötletével.

– A hun múzeumot elsőként Keszthelyen szerettem volna létrehozni, ám a kijelölt épület rekonstrukciójához minimum félmilliárd forintra lett volna szükség. A lehetőségeket kutatva ötlött fel bennem Kunszentmiklós város, ahol a polgármester személyében nyitott fülekre találtam. Az általam létrehozott alapítvány legfontosabb célja egy hun múzeum létesítése Magyarországon – mondta el hírportálunk érdeklődésére Horváth Ferencné.

Az előzetes tárgyalások és egyeztetések már elkezdődtek, illetve ismeretterjesztő programsorozat indult az alapítvány szervezésében a város könyvtárában. A havi rendszerességgel jelentkező előadások a Visszatérés őseinkhez összefoglaló címet kapta. Az első alkalommal dr. Batbayar Zeneemyadar, magyarországi mongol nagykövet beszélt népe eredetéről, ami szorosan kapcsolódik a hunokhoz és honfoglaló őseinkhez. A második előadást pénteken tartják, ami Nepálról szól. Áprilisban Aradi Éva indológus látogat el és tart előadást Kunszentmiklóson. A programokat ujgur és indiai napokkal kívánják színesíteni a szervezők.

– A múzeum anyagának egy része már megvan. Az anyagból jelenleg Ózdon látható ideiglenes kiállítás. A további emlékek beszerzése sem fog gondot jelenteni, mivel kiváló nemzetközi kapcsolataink vannak – fűzte hozzá az alapítvány képviselője.

A mongolok a hunok leszármazottjai, a magyarokat pedig Európa több helyén is a hunok utódjainak vélik – mondta el dr. Batbayar Zeneemyadar mongol nagykövet
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– A Virágh-kúria múltunk egyik értékes emléke, melynek megőrzése kötelességünk. Önkormányzatunk úgy határozott, hogy felújítja, modernizálja és továbbra is múzeumként működteti az épületet. Nyitottak vagyunk arra is, hogy az épületben helyet adjuk a hun múzeumnak, ehhez azonban további egyeztetésekre van szükség. Amennyiben sikerül kidolgozni és összeegyeztetni az önkormányzat és az alapítvány elvárásait és elképzeléseit, akár még az idén megnyithatja kapuját Kunszentmiklóson a világ második hun múzeuma – tette hozzá Lesi Árpád polgármester.

Hohhotban van hasonló

A múzeumkomplexumot Belső-Mongólia Autonóm Terület megalapításának 70. évfordulójának alkalmából avatták fel tavalyelőtt Hohhotban. Az egyes észak-ázsiai népek sírhalmának külsejét megidéző két háromszög alakú kurgánban a kelet- és közép-ázsiai nomád népek történelmét bemutató régészeti leletek és tárgyak találhatóak, többségük az ázsiai hunokként ismert hsziungnu nép birodalmának idejéből származik.

Címkék#hun műzeum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!