Kecskemét

2018.09.26. 14:00

Javában tart az acélszobrász-alkotótábor – a kecske is ajánlott téma

Kecskemét idei, 650. évfordulója miatt a város címer­állatának megformázását is a művészek figyelmébe ajánlották a KÉSZ Ipari Parkban most zajló, tizenötödik acélszobrász-alkotótábor szervezői.

Hraskó István

Az acélszobrász-­alkotótelepet 2004 óta minden évben megszervezik az építőipari cégcsoport, a KÉSZ Izsáki úti ipari parkjában. A művésztábor különleges a maga nemében, hiszen a résztvevők gyári-üzemi körülmények között dolgozhatnak, a KÉSZ gépparkját és az ottani acél-, fémalapanyagokat felhasználva. A telephelyen a művészek elsajátíthatják a különböző fémmegmunkáló eszközök – nagy teljesítményű hegesztők, láng-, lézer- és plazmavágók – használatát, belekóstolhatnak a CAD-tervezés rejtelmeibe, tapasztalatokat szerezhetnek a programvezérelt CNC-gépek vagy éppen a szemcseszóró működéséről és általában az acéliparról.

A mostani szimpozion tehát már a tizenötödik a sorban, azaz kisebb jubileumhoz érkezett az annak idején úttörőnek számító, és ma is ritkaságszámba menő művészetpártoló kezdeményezés. Az eltérés annyi az előző évekhez képest, hogy idén nem nyáron, hanem ősszel ad otthont az ipari park az alkotótábornak.

– A későbbi, szeptemberi kezdésnek egyszerű okai vannak. A telephelyen több fejlesztés is indult, építkezések zajlanak. Emellett acélszerkezet-gyárunk az éves termelésének körülbelül háromszorosát vállalta be – közte a Puskás Ferenc Stadion teljes tetőszerkezetét a maga 14 ezer tonnájával –, ezeknek a gyártásoknak a csúcsa a nyárra esett. Most ősszel valamivel kedvezőbbek lettek a művészek elhelyezésének feltételei, és számukra a technikai segítség is jobban rendelkezésre áll a gyár munkatársai részéről – mondta el portálunknak Árvai István szervező, a K-ARTS Művészeti Alapítvány művészeti vezetője.

Az elmúlt években az alkotótábor tudatosan nyitott a képzőművészet többi ága felé. Nem egy festőművész, grafikus, fotós használta már ki az alkalmat, hogy művekkel gazdagítsa a szimpoziont. Ebben az évben is csatlakoztak festőművészek a szobrászokhoz, a gyár különleges atmoszférája ihletet adhat számukra.

És hogy milyen művek készülnek az ipari parkban? Fülöp Gábor lézerrel kivágott apró acélpikkelyekből – közel 15 ezer darabból – formáz meg egy női testet. Szabó Ottó robotokat, robotszerű figurákat épít talált anyagokból, acél és alumínium alkatrészekből. Szirmai Nóra kecskeméti szobrásznő egy látványos lepkeformát álmodott meg és készít el a KÉSZ tanműhelyének közreműködésével. Korompai Péter iparművész, keramikus különleges formájú vízgyűjtő edényeket hegeszt acéllemezből, melyek akár kerti látványosságként is szolgálhatnak (a tervek szerint az edények a bennük összegyűlő esővíztől egy idő után elvesztik az egyensúlyukat és átfordulnak). Demcsák Dóra Vanda folytatja a korábban már tőle megszokott figurális alkotást, most egymásnak feszülő kutyák csoportját jeleníti meg, és tervezi egy látványos lóduó elkészítését is. Fukui Yusuke japán festőművész hatalmas vásznakra festi meg letisztult ipari tájképeit, még az üzemben képződött vasport is belekeveri a speciális „festékeibe” (használ csemperagasztót, bőrenyvet is). A Kolozsvárról érkezett Szabó András grafikusművész egy speciális fehér műanyag lemezt feketére tintáz, fest, majd ezen a mélyfekete lapon egy éles szikével alkot képet.

Ahogy az előző években már szokássá vált, a szimpozion művészeinek figyelmébe két alkotói témát ajánlottak a szervezők (természetesen a művészek szabadsága ettől megmarad). Az egyik a mechanizmus, a másik pedig a kecske, tekintettel Kecskemét idei 650. évfordulójára.

Idegenvezetés lesz a táborban pénteken

A Kutatók Éjszakáján, azaz most pénteken szervezett idegenvezetés lesz a táborban, alkotás közben találkozhatunk a művészekkel. A bejárás az IQ Kecskemét Kft. irodaházából indul majd, 10–15 fős csoportokban. Előzetes egyeztetés, információk: Árvai István, K-ARTS Művészeti Alapítvány, +3630-206-7080, [email protected]. Az elkészült művekből október 5-én nyílik kiállítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában