Ki az úr a háznál?

Lizik-Varga Katalin

A kutyás gazdik, azt hiszem, teljes mértékben egyetérthetnek velem abban, hogy négylábú barátaink mindig meg tudnak bennünket lepni valami furcsasággal vagy éppen egy-egy vicces dologgal. Ha egyedül nem tapasztalom, akkor el sem hiszem, hogy a kutyák egyik napról a másikra sajátíthatnak el más-más viselkedésformákat, emellett pedig vannak olyan szokásaik is, melyek egészen kölyökkoruk óta rögzülnek bennük, és semmi pénzért nem válnának meg tőlük.

kutya, házikedvenc, jegyzet
Ki az úr a háznál?
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Amikor kiskedvencünk a családunkhoz került, kölyökként rengeteg vicces és sokszor bosszantó aprósággal lepett meg bennünket. Azt hittük, hogy a papucsok rágása, a növények letarolása vagy éppen a büdös helyeken való hempergés már a múlté, és hogy nem kell szembenéznünk újabb és újabb kihívásokkal, de ezt rosszul gondoltuk.

A már idős kutyusunk 13 év után is meg tudott bennünket lepni. Legújabb szokása szerint hajnalban ébreszti a családot. Ezt pedig – hogy szépen fejezzem ki – nem túl diszkrét módon teszi. Néhány hete valamiért teljesen összekeveri a nappalt az éjszakával. Alvás helyett hajnali 3-kor szívesebben játszana, vagy csak nem szeretne egyedül lenni a folyosón? Nem tudjuk, de az biztos, hogy amint a család összes tagját felébreszti, a kutya azonnal abbahagyja a nyüszítést és az ugatást, majd szépen bekucorodik a kis fekhelyére és tovább alussza az igazak álmát.

Néhány hét várakozás után, azt hiszem, itt az ideje, hogy felkeresnünk egy állatorvost, mielőtt azt vennénk észre, hogy a kutya veszi át az uralmat a házban.