Kiskunhalas

2018.09.12. 17:14

A leégett vár újjáépítésére gyűjtöttek Halason

Halasi civilek Cselekvő szeretet címmel írtak ki irodalmi pályázatot és tartottak jótékonysági esetet az ezeréves határon álló, leégett gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítéséért.

Pozsgai Ákos

A Lyra Együttes is fellépett a jótékonysági esten

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A kiskunhalasi József Attila Irodalmi Kör az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesülettel és a Pásztortűz Egyesülettel közösen vállalta fel, hogy a művészet erejét az ezeréves határon álló gyimesbükki Rákóczi-­vár újjáépítésének szolgálatába állítja. Az irodalmi pályázatra Erdély varázslatos világa, Ősi hagyatékunk és a Szeretet témakörében lehetett beküldeni szépirodalmi műveket. Több mint száz alkotás érkezett be, melyeket egy héttagú bizottság bírált el.

A kiskunhalasi Bibó István Gimnázium aulájában megrendezett jótékonysági esten a díjazott szerzők pályamunkáiból közreműködők tolmácsolásával adtak elő, prózában és megzenésítve. Fellépett a Lyra Együttes, a Maradok Duó és a Csillag születik-győztes László Attila, erdélyi énekes is. Belépődíj nem volt, de adományokat gyűjtöttek az est szervezői a vár felújításához.

A Lyra Együttes is fellépett a jótékonysági esten
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Deáky András, a gyimesbükki vár újjáépítésének kezdeményezője elmondta, hogy az elmúlt 8–10 esztendőben Gyimesbükkön nagyon sok szép dolgot sikerült megvalósítaniuk. Határon átnyúló összefogás eredményeként a községből zarándokhelyet csináltak. A Rákóczi-­várat, őrtornyot Bethlen Gábor, Erdély nagyfejedelme építtette 1626-ban, békés időben a határőrizet, vámszolgáltatás volt a feladta – emlékeztettek rá a jótékonysági est szervezői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!