Kecskemét

2018.09.30. 11:03

25 éves a Kandós művészeti oktatás

Kiállítással ünnepelte meg szombaton fennállásának 25. évfordulóját a kecskeméti Kandó középiskola Kondor Béla művészeti tagozata. A Tudomány és Technika Házában olyan egykori diákok alkotásait láthatta a közönség, akik az iskola elvégzése után a művészeti pályán elismert alkotókká váltak.

Sebestyén Hajnalka

A kiállítás nagyon sokszínű volt, nemcsak az alkotásokat, de az alkotók életkorát és művészi elhivatottságát tekintve is.

A megnyitón Lakatos Pál Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművész, az iskola tanára elevenítette fel az elmúlt 25 év fontos állomásait.

– Az 1980-as években, a 1990-es évek elején Kecskemét művészeti életét a városban működő művészeti intézmények határozták meg. Így az animációs filmstúdió, a zománcművészeti stúdió, a kerámia stúdió és a Szórakaténusz. Ugyanakkor művészeti képzés egyáltalán nem volt. Mikulás Ferenc, a filmstúdió vezetője vettette fel, hogy legyen egy középfokú művészeti képzés. Tubak István, a Kandó akkori igazgatója nyitott volt rá, és az akkor éppen megszűnő néhány ipari szak helyett 1993-ban be is indult. Ebben nagy szerepe volt Záhonyi Ákosné igazgató-helyettesnek is. Az alapítók között volt: Szoboszlay Péter, Mikulás Ferenc, Probstner János, Szappanos István, Szilágyi Varga Zoltán és az iskola vezetői. Körbelátogattuk az országban működő néhány művészeti iskolát, és tudtuk, mi nem ezt akarjuk. Ott az ötvenes években megcsontosodott szemlélet működött, mi viszont differenciált képzésre törekedtünk, mely a XX. század végén végbement művészeti életet is jellemezte. Szerettünk volna átjárhatóságot biztosítani a különböző művészeti ágak között. Kis osztálylétszámokkal indultunk, nem voltak még saját műhelyeink, de nagy óraszámban tanulhatták a művészeti tantárgyakat a diákok – emlékezett vissza Lakatos Pál Sándor.

A köszöntőben kiemelték azokat a tanárokat is, akik nagyban hozzájárultak a 25 év alatt a diákok sikeres művészeti oktatásához: Barducz Lajos, Damó István, Miklós Árpád, Sári Mihály, Pál Nagy Balázs, Szilágyi Varga Katalin, Kis Tamás, Strohner Márton, Szoboszlay Eszter, Szikora Imre, Mészáros Marianna.

Végül a kiállítást hivatalosan Szoboszlay Péter alapító, Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező nyitotta meg, aki egykoron az 1993-ban induló első osztály érettségijén az érettségielnöki szerepet is betöltötte.

Hangsúlyozta: a kiállítás bár nem nagy helyet kapott, de tökéletesen fémjelzi, hogy a hajdani tanítványok milyen nagyszerű útravalót kaptak az iskolától. Sikeresen megállták helyüket, elismert, elhivatott művészekké váltak a legkülönbözőbb művészeti területeken: festők, grafikusok, szobrászok, divattervezők, textil- és színház látványtervezők vagy éppen építészek lettek.

Az alkotások október közepéig láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!