Kecskemét

2018.05.08. 11:30

Kecskeméten zajlik a múzeumandragógiai konferencia

Kétnapos hazai és nemzetközi múzeumandragógiai konferencia kezdődött hétfőn Kecskeméten. A szimpóziumon a kiállításokat interaktívvá tevő korszerű technikai lehetőségek felhasználásáról és az élményszerű múzeumpeda­gógiáról cseréltek tapasztalatot a szakemberek.

Horváth Péter

Dr. Sárközy István a múzeumi szakemberek munkáját méltatta köszöntőjében

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

Május 7-én, hétfőn tartották a VII. Országos és III. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia megnyitóját a Cifrapalota Pávatermében. A konferencia előadásai három témacsoport köré szerveződtek. Az első témacsoport az újszerű kiállítási gyakorlatok, illetve a megvalósuló kiállítások terveinek megbeszélése volt. Az elsővel szorosan összefüggő második témakört a korszerű technikák minőségi és harmonikus alkalmazása jelentette, a múzeumok hagyományos tárgyközpontúságát figyelembe véve. Fontos szerepet kapott a konferencián az érdekes, élményszerű szerepjátékok alkalmazása a múzeumpedagógiában, aminek izgalmas megnyilvánulása a Lakitelek-Felsőalpáron található örökségkomplexum, az Archeum-Kultúrművek területén mára megszervezett terepgyakorlat.

– Egyre fontosabb, hogy mind a múzeumok, mind a kulturális intézmények kiállításaikkal, programjaikkal igyekezzenek a felnőtt közönség meglévő szabadidejéhez és a megváltozott igényekhez alkalmazkodni, valamint azokat kiszolgálni – mondta lapunknak dr. Kriston-­Vízi József, a konferencia program­koordinátora. – Az intézmények szerepe, hogy továbbra is a tárgyak képviselte értékeket és múltat közvetítsék, de a modern technikákat és az interaktivitást felhasználva.

Dr. Sárközy István a múzeumi szakemberek munkáját méltatta köszöntőjében
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Horváth Péter

A konferencia fő szerepe a tudásmegosztás, ahol belső szellemi műhelyként a szakemberek bemutatják egymásnak jól működő felnőttkép­zési, múzeumpedagógiai gyakorlataikat. A nyolc helyszínen zajló konferenciára minden eddiginél nagyobb számban érkeztek az érdeklődők, a 155 regisztrált résztvevő csaknem harminc szekció- és műhelycsoportban folytatta munkáját. Mindez nyitott volt és az elkövetkező konferenciák műhelymunkái is nyitottak lesznek az érdeklődő civil közösségek számára. Dr. Kriston-­Vízi József elmondta: ez lehetőséget ad arra, hogy a különböző életkorú és különböző mértékű szabadidővel rendelkező felnőtt korosztálytól is visszajelzést kapjanak azok kultúra iránti igényeiről.

A városvezetés megbízásából dr. Sárközy István, az érték­megőrzési bizottság tagja köszöntötte a megjelenteket. – Akkor lehet megelégedett jelenünk, ha tiszteljük a múltunkat. Az önök, múzeumi szakemberek szakmája erre az alapra épül: a múlt emlékeinek feltárása, megőrzése és továbbadása a következő nemzedéknek. Aki ebből a hármasból egyet is kihagy, az saját magát, szűkebb környezetét, nemzetét és a világ kulturális környezetét is elszegényíti – mondta Sárközy István.

Köszöntőjében Goethét idézve kiemelte, hogy a múzeumi hivatás gyakorlása az idő rostáján fennmaradt értékek megmentése, megőrzése, továbbgondolása és továbbvi­tele. Korunkban a szakma legnagyobb kihívása, hogy szoros kapcsolatot teremtsen a közönséggel és a megmentett értékeket interaktívan legyen képes közvetíteni. Sárközy István hangsúlyozta, hogy Kecskemét az elmúlt években példát mutatott ebben, részesévé tette a látogatókat annak a világnak, ami az idő rostájából részben kiesett.

A megnyitó után három szakmai előadás hangzott el a széles és tagolt társadalom és a múzeumok felelős együttműködéséről, a témában egy európai hírű díszvendég, Margherita Sani is prezen­tációt tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!