Kunszentmiklós

2018.05.06. 11:37

III. Redemptus napot tartottak Kunszentmiklóson

A kunok önmegváltását ünnepelték a III. Redemptus nap keretében szombaton, Kunszentmiklóson. A rendezvény a hagyományőrző lovascsapatok felvonulásával vette kezdetét.

Gulyás Sándor

Félszáznál több huszár, csikós, ősmagyar viseletbe öltözött lovas sorakozott fel május 5-én, szombat délelőtt a városközponti szoborparkban álló Kunabálványnál, hogy tisztelegjen a redemptus ősök emléke előtt. A hagyományőrzőket, valamint az ünnepég résztvevőit Bálint György kiskunkapitány köszöntötte, aki beszédében kun elődeink önmegváltásukért vívott küzdelmét elevenítette fel. Elmondta, hosszú tárgyalási folyamat, egyezkedés után született meg az 1745-ös redemptio. Kitartásukért, hajthatatlanságukért nevezték őseinket konok kunoknak, akik a végsőkig ragaszkodtak jogaikhoz, örökös kiváltságaikhoz, a szabad tisztviselő- és lelkészválasztáshoz, a pallosjoghoz, a révtől, vámoktól és a földesúri szolgáltatásoktól való mentességhez. Elődeinket konok kunoknak nevezték, ma pedig, lehet ránk sütik a jelzőt: Konok Magyarország! – utalt a közelmúlt eseményeire a kiskunkapitány, aki egyben bejelentette, hogy helyét szeptemberben a szanki Varga Ferenc veszi át, a jászkun főkapitányi tisztet pedig Győrfi Sándor szobrászművész tölti majd be.

Az ágyúlövés és a díszsortűz után a Bálint György kiskunkapitány, dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Vassné Kelemen Ágnes önkormányzati képviselő helyezett el koszorút a redemptusok emlékére állított Kunbaba lábánál. A hagyományőrző lovascsapatok a főtérről a város szélén lévő Vásártérre vonultak, ahol már javában folyt a készülődés, a bográcsokban pedig rotyogtak az ételek.

–A redemptio a kunok legfontosabb ünnepe. Kitartásuk és áldozatuk meghozta a gyümölcsét, példával szolgálva az utódok számára. Rendezvényünkkel a történelmi esemény jelentőségére kívánjuk felhívni a fiatalok figyelemét, megismertetni velük elődeink érdemeit – mondta el lapunk érdeklődésére Vassné Kelemen Ágnes önkormányzati képviselő, a rendezvény főszervezője.

A hagyományőrző kulturális seregszemle tavaly gasztronómiai programmal is kiegészült. A főszerepet a pásztorok mindennapi eledele, a tarhonya kapta. Az idei, szám szerint második pásztortarhonyafőző versenyre öt csapat nevezett.

–A tarhonyát a szalonna zsírjában pirítottuk meg a hagymával együtt. Ezt követően került a bográcsba a krumpli és a kolbász, a paprika, só és végül a víz. A jó pásztortarhonya titka, hogy minden hozzávalója házi legyen. A mangalica szalonna, a kolbász, a krumpli is és természetesen a tarhonya is otthon készüljön – tudtuk meg a szalkszentmártoni Marton Ferenctől.

A legfinomabb étel kiválasztása nem kis fejtörést okozott a zsűri tagjainak, aki végül a kunszentmiklósi Szabó Tibor pásztortarhonyáját találták a legízletesebbnek.

A rendezvény a kecskeméti Kiskun Huszár és Honvéd hagyományőrzők, a Csákberényi Csikósok, Anda Lovascsapat, Onogur Lovasság, Inolcsuk Szabadcsapat bemutatóival folytatódott. A hagyományőrző lovasok, huszárok, kun katonák, íjászok, egész napos látnivalóval szolgáltak a közönségnek. Az érdeklődők egyebek mellett 1848-as honvéd-, huszár-, csikós-, lovasharc-bemutatót, lovasbirkózást, gyalogoscsata-jelenetet is láthattak. A rendezvényt a Szelindek Együttes koncertje zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!