Helyi kultúra

2018.04.29. 11:30

Felszentelték a 170 éves felújított keresztet

Szombaton felszentelte dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskemét érseke Kecskemét egyik legrégebbi útszéli keresztjét, melyet az elmúlt hónapokban újítottak fel. A nagy Tesco körforgalmánál lévő Krisztus-kereszt ünnepségén környékbeliek és a Wojtyla ház sorsközössége, valamint az útszéli kereszteket gondozó Szent Ilona Keresztkör tagjai vettek részt.

Sebestyén Hajnalka

A körzet önkormányzati képviselője, Leviczky Cirill lakossági megkeresésre kezdeményezte a kereszt megújítását. Ebben partnere volt Farkas P. József, a Wojtyla ház igazgatója, a Szent Ilona Keresztkör vezetője is. A keresztet a jövőben – saját kérésére – Balanyi Károlyné gondozza majd.

A szakrális emléknek különleges hangsúlyt adott, hogy kiemelkedő történelmi időszakban, 1848 áprilisában állították fel eredetileg. A 170 év alatt többször megújították, de most esett át a legnagyobb felújításon Borsos István kőfaragó mesternek köszönhetően. Munkáját egy elismerő oklevéllel és egy festménnyel köszönte meg Farkas P. József.

A felszentelési ceremóniában dr. Bábel Balázs érsek segítségére volt Bajkó Zoltán, az izsáki egyházközség plébánosa. A műsorban közreműködött a Barátok templomának Szent Miklós kórusa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!