Kiskunfélegyháza

2018.03.10. 13:47

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Kiskunfélegyházi Libafesztivál

Huszadik alkalommal rendezik meg idén szeptember második hétvégéjén a Kiskunfélegyházi Libafesztivált. Az évről évre megújuló kulturális és gasztronómiai esemény beharangozó sajtótájékoztatóját pénteken tartották a városházán.

Vajda Piroska

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Elhangzott, több mint 200 éves hagyománya van a libatartásnak, illetve a libatömésnek Félegyházán és környékén. Még ma is családok százai kötődnek a hungarikumnak számító hízott liba termékek előállításához. – A Libafesztivál olyan ünnep, amellyel a tiszteletünket szeretnénk kifejezni azok előtt az emberek előtt, akik részt vesznek ebben a munkában – fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Horváth Sándor a fesztivált szponzoráló Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az idei fesztivál újdonsága lesz az a színjátszó- és rajzpályázat, amelyet a Lakitelek Népfőiskola és az Integrál Zrt. közösen hirdet meg kiskunfélegyházi általános és középiskolások számára. A pályázatot Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére hirdetik meg. A versenyre május végéig jelentkezhetnek az iskolák és a diákok. A győztes iskolák egyebek mellett egy-egy programozható robotot kapnak ajándékba – részletezte Lezsák Sándor.

Kis Miklós Zsolt Agrár és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a magyar mezőgazdaság elmúlt 8 éves sikertörténetéről beszélt. Elmondta, az elmúlt 4 évben 300 milliárd forintot fordítottak az élelmiszeripar fejlesztésére. Bács-Kiskun megyébe 106 milliárd forint vidékfejlesztési forrás érkezett, amit több mint 13 ezer nyertes pályázatot jelent. Ebből 12,5 milliárdot az élelmiszeripar fejlesztésére, 15 milliárdot állattartó, többek között baromfi telepeket létesítésére fordítottak.

Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója ismertette a fesztivál részletes programját. Elmondta, a hagyományos programok mellett számos újdonsággal is készülnek. Kiemelte: a 35 éve alakult Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület tagjainak vándorkiállítását, az ötödik Kunsági Néptánc Találkozót, a Cimbaliband, a Budapest Bár, Szabó Balázs és bandája, valamint a Quimby koncertjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!