Kecskemét

2018.08.15. 14:00

Rendben érkeznek a könyvek az iskolákba

Ezekben a napokban érkeznek a tankönyvek az iskolákba, melyeket a diákok augusz­tus végén, vagy a legelső tanítási napon vehetnek át.

Sebestyén Hajnalka

A kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban 536 névre szóló csomagot állítanak össze

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Évek óta a Kello, az országos könyvtárellátó biztosítja a tankönyveket az iskoláknak. A szállítási időpontok intézményenként változnak. Az iskolákba augusztus elsejétől folyamatosan érkeznek a könyvek, az oktatási intézmények saját hatáskörben döntenek arról, hogy pontosan melyik napon vagy napokon osztják ki azokat a diákoknak. Általában augusztus utolsó hetét vagy az első tanítási napot választják ki erre a célra.

Minden iskolában van egy tankönyvfelelős munkatárs, aki az egész rendszert felügyeli, koordinálja, tartja a kapcsolatot a Kellóval.

Mióta egyre több gyermek részesül az ingyenes tankönyvellátásban, egyszerűsödött az iskolák feladata. Különösen az általános iskolákban, ahol már mindenki térítésmentesen kapja meg a munkafüzeteket, a tankönyveket és a tartós tankönyveket. A középiskoláknál leginkább az igazolások beszerzése jelent többletfeladatot. A fizetéssel, azaz a tankönyvek árának beszedésével sem kell már bajlódnia az iskoláknak, a szülőknek a Kellónak kell közvetlenül fizetniük. Az iskola a későbbiekben csak arról kap értesítést, ha valaki elmaradt a pénzzel.

Kecskeméten a Bányai Júlia Gimnáziumba kedden reggel érkeztek meg a tankönyvek. Berkecz Pál történelemtanár–könyvtáros az iskolában a tankönyvfelelős.

– Nagyon pontosan dolgoznak a Kellónál. Ahogyan ígérték, a postaszolgálat reggel 8-ra leszállította a könyveket, a háromraklapnyi árut a küszöbig hozták. Kértünk diáksegítséget hozzá, melyet a Kello biztosított is. A négy diákkal közösen pakoltuk be a mintegy 5800 darab tételt. Mindent átszámoltunk, pontosan annyi könyv érkezett, amennyit kértünk – részletezte. – A könyvek szétszortírozásában saját tanítványaim segítségét kérem majd, akik ezt az időt a közösségi szolgálati óráikba beleszámíthatják. Összesen 536 csomagot kell összeállítanunk, mely több napba telik. Külön oda kell figyelni az ingyenes tankönyvcsomagokra, mely iskolánk esetében mintegy 400 lesz. A könyveket a tanévnyitó keretében névre szólóan adjuk oda a diákoknak. A szülők a csomaggal együtt kapják meg a csekket, melyet néhány napon belül kell rendezniük – jegyezte meg Berkecz Pál.

A körképünk során további iskolákban is érdeklődtünk. A Katedra gimnáziumban az iskolatitkár felel a tankönyvekért, melyeket az első tanítási napon vehetnek át a diákok az osztályfőnöki óra keretében. A Bolyai gimnáziumba e hét második felében érkeznek meg a tankönyvek, melyeket a könyvtáros felügyel. A tankönyvek kiosztása hagyományosan a Gólyanap alatt lesz, idén augusztus 29–31. között. Három csoportban veszik át a diákok, első nap a 9. évfolyamos gólyák, majd az ingyenes tankönyvre jogosultak, végül a felsőbb évesek.

A kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban 536 névre szóló csomagot állítanak össze
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

A Corvin Mátyás Általános Iskolába már a hónap elején kiszállították a tankönyveket. A kiosztásuk idén is a tanév utolsó hetében lesz, hétfőn és kedden. Idén először az alsósok és a felsősök nem lesznek különválasztva, bárki mehet mind a két napon.

A katonatelepi Mathiász János Általános Iskolába jövő hét elejére várják a kiszállítást. A tankönyveket augusztus 31-én, a tanévnyitó után vehetik át a szülők. Az aláírásukra azért van szükség, mert a tankönyvcsomagok számos tartós tankönyvet tartalmaznak, melyekért felelősséggel tartoznak. Év végén jó állapotban kell a gyerekeknek visszaadniuk ezen könyveket.

Sok diáknak ingyenes

A jelenlegi szabályozás alapján az 1–9. évfolyamon minden diák térítésmentesen juthat hozzá a tankönyvekhez. A 10–12. évfolyamon továbbra is igényelni kell az ingyentankönyv-ellátást, ehhez kérik a megfelelő igazolásokat az iskolák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában