kiskunhalas

2018.09.21. 11:30

Marad a veszélyes hulladék a halasi telepen

Tovább húzódik a Majsai úti ipari területen évek óta ott lévő veszélyes hulladék ügye. Jogerős ítélet született arról, hogy a hatóságok nem hibáztak. A terület új tulajdonosa viszont így nem tudja birtokba venni az ingatlant. A környezetvédők a belügyminisztertől várnak segítséget.

Pozsgai Ákos

Az új tulajdonos, Papdi József szerint nem az ő dolga lenne elszállíttatni a szemetet

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Nincs megoldás a Majsai úti ipari területen évek óta ott lévő veszélyes hulladék ügyében. Korábban a határkörrel rendelkező környezetvédelmi hatóság 2011-től folyamatosan felszólította a telepen veszélyes hulladék kezelésével foglalkozó céget, hogy szállítsák el a felhalmozott hulladékot, illetve gondoskodjanak a megsemmisítéséről. Több alkalommal bírságot is kiszabtak a céggel szemben, a veszélyes hulladék azonban ott maradt. Időközben, 2013-ban tönkrement és felszámolták a Bács-Reál Kft.-t, amely bérlője volt a területnek, a mintegy ezer tonna hulladék maradt a telepen, amelyet a tulajdonostól megvásárolt Papdi József. Az új tulajdonos szerint nem az ő dolga lenne elszállíttatni a szemetet.

Az új tulajdonos, Papdi József szerint nem az ő dolga lenne elszállíttatni a szemetet
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Papdi József beperelte a korábban az ügyben illetékes környezetvédelmi hatóságot, a Csongrád Megyei Kormányhivatalt, mert szerinte a hivatal nem avatkozott bele a veszélyes anyagot otthagyó cég felszámolásába, és nem kötelezte a felszámolót, hogy ürítse ki a telepet. Birtokvédelmi polgári perben próbálták azt bizonyítani, hogy a hatóság mulasztásai miatt nem tudják birtokba venni a területet.

A Szegedi Törvényszék jogerős ítélete szerint azonban a hatósági eljárások rendben voltak, a Csongrád Megyei Kormányhivatal minden rendelkezésre álló jogi lehetőséget alkalmazott, hogy a veszélyes hulladék elszállítására rábírja a Bács-Reál Kft.-t. A bírói ítélet szerint a felszámolási eljárás vizsgálata nem a birtokvédelmi eljárást lefolytató bíróság feladata. A Kormányhivatal a bíróság álláspontja szerint nem akadályozta a terület birtokba vételét, csupán azt írta elő hatóságként, hogy a veszélyes hulladékot az arra szakosodott céggel vitethetik el. A bíróság szerint lehet vizsgálatot indítani, de nem a Csongrád Megyei Kormányhivatal ellen, és nem birtokvédelmi perben. Papdi József, a terület jelenlegi tulajdonosa a Kúriához fordul az ítélet miatt, ha szükséges, nemzetközi fórumokra viszik az ügyet.

A Greenpeace Magyarország képviselői Pintér Sándor belügyminiszter segítségét várják a halasi, szivárgó méregraktár ügyében. A szervezet szerint az érintett hatóságok nem várhatják ölbe tett kézzel, hogy bekövetkezzen a környezetkárosodás. A Majsai úti telepen savakat, oldószereket, olajokat, egészségügyi veszélyes hulladékokat, laboratóriumi vegyszerek maradékait tárolják sérült, repedt hordókban és műanyag tárolókban teljesen szabálytalanul, a szigetelés nélküli puszta földön. A környezetvédő szervezet korábban helyszíni mérésekkel mutatta be, hogy a szennyezőanyagok kijutottak a területről.

A szakértő szerint továbbra is folynak ki a szennyezőanyagok

A Greenpeace Magyarország szerint nem lehet arra várni, hogy véget érjen a hatóságok és az érintettek közötti jogi procedúra. Nem szabad megvárni, amíg súlyosbodik a szennyezés és környezetkárosodás következik be. Így akár milliárd forintos nagyságrendű kármentesítésre lehet majd szükség a jelenleg egy-kétszáz millió forintra tehető hulladékelszállítási és -ártalmatlanítási költségek helyett. A Greenpeace belügyminiszterhez írt levelében felhívja a figyelmet: a környezetkárosodást megelőző intézkedés lényege, hogy nem szabad megvárni, míg a környezetkárosodás megtörténik. – Jelenleg, a helyszínen tapasztaltak alapján, a hordókból, tárolókból továbbra is ellenőrizetlenül folynak ki a szennyezőanyagok – közölte Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában