Kecskemét

2018.07.11. 16:36

Kecskemét is tehermentesülhet a déli elkerülő útszakasszal

Megkezdődik az 54-es főút M5-ös autópálya és 5-ös főút közötti szakaszának kapacitásbővítése. A teljes beruházás nettó 8,7 milliárd forintba kerül, amit teljes egészében a hazai büdzséből fedeznek.

Tapodi Kálmán

– A kormány célja az, hogy bővülő, nemzetközi összeköttetésekkel bíró úthálózatok hatékonyan támogassák a gazdasági növekedést, a versenyképesség fokozását és munkahelyteremtést. A következő évek egyik alapvető feladata ezért a közúthálózat hiányzó elemeinek pótlása, a megyei jogú városok és a kiemelt gazdasági térségek magas szintű bekötése és a sztrádák elvezetése az országhatárokig – mondta többi között az ünnepélyes alapkőletétel alkalmából tartott ünnepségen Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: a következő években a kormány összesen 2500 milliárd forintot fordít a közúthálózat fejlesztésére.

Tóth Péter hangsúlyozta: az új útszakaszt a város déli elkerülő útjaként is használhatják, így Kecskeméten csökkenhet az átmenő forgalom okozta környezeti terhelés, levegő- és zajszennyezés. A helyettes államtitkár arról is beszámolt, hogy Kecskeméten nem a mostani ez az egyetlen közúti beruházás. A város közúti helyzetét hamarosan javítja majd a jelenleg is épülő és 2018 végére elkészülő, 445. számú főút, északi elkerülőjének második üteme. Hamarosan kezdődhet az 52. számú főút lakott területi szakaszának négysávossá tétele is.

Zombor Gábor, a térség országgyűlési képviselője köszöntője során elmondta, hogy közel tíz éve kezdték el tervezni a mostani beruházást. – Nagy öröm számunkra, hogy az a bizalom, ami kialakult Kecskemét városa, a magyar kormány és az ide beruházó multinacionális cégek és magyar vállalkozások között, az ismét erősödik, hiszen az a szavatartóságon és a megbízhatóságon alapul – fogalmazott Zombor Gábor, aki kiemelte: már közel száz vállalkozás települt a déli iparterületre, ahol korábban semmi sem volt és most közel 15 ezren dolgoznak ott.

Szemereyné Pataki Klaudia külön is köszönetet mondott a kivitelezőnek, hogy a szerviz- és kerékpárút kialakításában partnerek voltak, hiszen a gazdálkodókat is segítik ezzel. Kecskemét polgármestere egyben türelmet is kért az arra közlekedőktől és a vállalkozásoktól az építkezés másfél esztendejére. Mint elhangzott: az elkövetkezendő évben mintegy 6 milliárd forintot fordítanak Kecskemét belterületén az út- és kerékpárút és a nagy körforgalmi csomópontok építésére.

Turbó körforgalmak és aluljárók is épülnek

A projekt keretében, az 5,7 km-es, 2x1 sávos útszakaszt 2x2 sávosra bővítik. Az északi oldalon közel 7 km-es szerviz- és kerékpárút, míg a déli részen 4,5 km földút épül, amik segítik a környék gazdálkodóinak közlekedését. Az érintett útszakaszon öt, úgynevezett turbó körforgalom is épül – melyekből három teljesen új lesz -, valamint a kerékpárosok átvezetése érdekében négy aluljárót is kialakítanak, az egy meglévőt pedig meghosszabbítják. A munkálatok kivitelezője a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában