Szolgálat

2024.05.23. 15:37

Nyolcvanhét katona tett esküt Kecskemét főterén – galériával, videóval

Két hónapig tartó alapkiképzést kapott az a 87 katona, akik csütörtökön tettek esküt Kecskemét főterén. Az ünnepélyes eskütételt követően a katonák megkezdhetik tényleges szolgálatukat a Magyar Honvédség egyes alakulatainál.

Lizik-Varga Katalin

Nyolcvanhét katona ünnepélyes eskütételének lehettek tanúi csütörtökön a kecskemétiek. Amint arról korábban mi is hírt adtunk, a Magyar Honvédség Egységes Alapkiképzési Programján résztvevők a nyolchetes kiképzés folyamán a fegyveres harc és az ahhoz kapcsolódó alapfeladatok végrehajtásához szükséges katonai ismereteket sajátíthatták el. A kiképzés befejezése után ünnepélyes eskütétellel zárták a programot, mely után a katonák választhatnak, hogy szerződéses beosztást vállalnak a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél vagy Önkéntes Tartalékos katonák maradnak.

katona, eskütétel, Magyar Honvédség
Katonai eskütétel Kecskeméten 
Fotó: Lizik-Varga Katalin

A város főterén tartott ünnepi alkalmon elsőként dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta: ma, amikor a háború veszélye fenyeget, a honvédelemre és a magyar katonára védelmet keresve és biztonságot remélve tekint a magyar ember. Hozzátette: nagyon megtisztelő, hogy itt Bács-Kiskun vármegyében, Kecskemét városában tartják ezt az eskütételi ünnepséget. 

87 katona köteleződött el

Az alkalmon Takács Attila, altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese is szólt az esküt tevő katonákhoz és a megjelentekhez.

Kiemelte: számtalan esetben hangsúlyozták már, hogy a hazát szolgálni többféleképpen lehet. Mint mondta, a felsorakozott katonák, pontosan ezt mutatják. Ugyanis az esküvel elköteleződtek és egy összetartó, erős közösség, a Magyar Honvédség tagjaivá váltak. 

– Nagy örömmel tölt el, hogy egyre többször hallom a rendezvényeken, hogy ez a Magyar Honvédség már nem az a honvédség, amire az esküt tevő katonák szülei, vagy nagyszülei emlékeznek – folytatta. 

Hozzátette: a 2017-ben elindított honvédelmi és haderőfejlesztési program nem csupán a 21. századi haditechnikai eszközök megjelenését eredményezte a Magyar Honvédségben, hanem egy olyan szervezetikultúra-váltásnak is tanú lehetünk, amely során a tartalékos katonákkal való közös munka, a tartalékos erők szerepe és súlya egyértelműen felértékelődött, valamint új gondolkodást mutat. – Egy célt tartunk szem előtt: Magyarország biztonságának garantálását – emelte ki az altábornagy.

Kecskeméten hangzott el Kossuth Lajos híres hadba hívó beszéde

Az esküt tevő katonákhoz szólva Takács Attila elmondta, hogy egy olyan történelmi városban állnak felsorakozva életük egyik legmeghatározóbb pillanatában, amely valós katonai gyökerekkel és hagyományokkal rendelkezik. Mint mondta, 1848. szeptember 25-én Kecskemét régi városterén mondta el Kossuth Lajos híres hadba hívó beszédét. 

Hozzátette, hogy ma ugyan nem állunk fegyveres konfliktusban senkivel, de épp oly fontos a katonai eskü, mint a nagy elődök idején. Hiszen azt őrizzük, amiért ők a vérüket adták – hangsúlyozta. 

A katonák a békét őrzik

Az altábornagy a kecskeméti lakosokhoz is szólt. Arra kérte őket, hogy tekintsenek a katonákra úgy, mint akik a haza függetlenségét és békéjét őrzik. A mi szolgálatunk önökért van – mondta. 

Kiemelte: a múltba tekintve láthatjuk, hogy sokan adták vérüket azért, hogy a magyar föld fennmaradhasson és ne idegen nemzetek döntsenek sorsunk felett. Remélem nekünk nem lesz részünk olyan eseményekben, mint elődeinknek, de készen kell állnunk arra, hogy mi is kiálljuk a próbát, ha erre szükség lesz.

Az esküt tett katonák az ünnepség végén díszmenetet hajtottak végre. Az alkalom a csapatzászló elvonulásával ért véget.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában