Program

2024.05.12. 10:11

Rétesek illata tölti be Kiskőrös főterét – galériával, videóval

Vasárnap délelőtt több ezer rétes készül a Kiskőrösi Országos Rétesfesztiválon. Ezekből is lehet kóstolni a főtérre kilátogatóknak. Szombaton a település újra alapításának a 306. évfordulójára emlékeztek egy nagyszabású népünnepély keretében.

Barta Zsolt

Sok száz érdeklődőt várnak Kiskőrös főterére. Vasárnap rendezik ugyanis az Országos Rétesfesztivált a városban. A kulináris ünnep annak a programsorozatnak a része, amely szombaton kezdődött. Minden évben májusban rendezik meg a Városalapítók Napját, amelynek része a rétesfesztivál is. Szombat délelőtt kezdődött a népünnepély. A város centrumában 14 bográcsban, a becslések szerint, 300 kiló birkahúst főztek az első alkalommal megtartott kiskőrösi birkapörköltfőző verseny keretében. Az eseményről szombat délután már beszámoltunk. Csaknem félezren kóstolhatták meg a 14 csapat bográcsos ételét. Barkóczi László főszervező azt mondta, hogy a rendezvény olyan jól sikerült, hogy jövőre is megtartják. A díjakat Domonyi László polgármester adta át.

városalapítók napja, Kiskőrös
A kiskőrösi szlovák szervezet, a város vezetői és a Wattay középiskola képviselői a Wattay testvérek domborművének a megkoszorúzására készülnek a városháza előtt
Fotó: Barta Zsolt

A település első embere nem sokat pihenhetett, mivel ezt követően meg kellett nyitnia a főtéren a Városalapítók Napja rendezvénysorozatot a nagyszínpadon. Mint mondta, tavaly a város közönsége Kiskőrös szülöttjére, Petőfi Sándorra emlékezett egész évben, de nem felejtik el azt sem, hogy 1718-ban a Wattay – főnemes – testvérek alapították újra a települést. 2006 óta a polgárok bizalmának köszönhetően a polgármester már 18. alkalommal nyithatja meg a szép tavaszi ünnepi programsorozatot. 

A hosszú évek alatt a város szebb lett, rengeteg olyan beruházás történt, amely a III. évezredbe vitte át Kiskőröst az elmúlt időszakban. A mostani program sikeres megvalósítása érdekében a városi vezetés mellett nagyon sokat dolgozott a szlovák önkormányzat, szerepet vállalt a roma önkormányzat és egyéb civil szervezetek is, hangsúlyozta a polgármester. Majd kitért arra, hogy délelőtt a Magyar Honvédség születésének a 175. évfordulója alkalmából a kiskőrösi nyugalmazott egykori tisztjei alkalmazottjai koszorúzással és kiállítás megnyitóval emlékeztek a neves alkalomra.

Szólt arról is, hogy a kiskőrösi néptáncosok is fellépnek a nagyszínpadon, a meghívásukra Csehországból érkezett egy hasonló táncegyüttes, akik tagjai be is mutatták programjukat a nap során. A programsorozat egyik fő rendezvény az Országos Evangélikus Énekkari Találkozó volt, amelyet szintén Kiskőrösön rendeztek meg. 

Megemlítette, hogy Kiskőrös nem csak a hazai réteskészítés központja, de egyben a magyar borászat egyik centruma is, mindenkinek a figyelmébe ajánlotta a település és a környékbeli borászok nedűit. Végül elmondta, hogy a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte el a Nemzeti Örökség Intézete által alapított, az Év emlékhelye díjat, amelyet az Emlékhelyek napjának nyitórendezvényén szombaton Kiskőrösön adták át.

Domonyi László polgármester köszöntője után a színpadon néptáncegyüttesek, a G-Flow Hip Hop tánciskola produkciójával folytatódott a nap. Este táncház várta az érdeklődőket a borutcában, majd Zenevonat címmel egy szuper koncerttel zárult a szombati nap a nagyszínpadon.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában