Kiskunsági Nemzeti Park

2024.05.09. 17:59

Díszes nyárfacincér bukkant fel Kunadacs környékén

A napokban a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának egyik munkatársa egy díszes nyárfacincér (Saperda perforata) kifejlett példányát látta Kunadacs külterületén. A meglehetősen adathiányos faj megfigyelése azért is érdekes, mert a rajzása jóval később, júniusban történik – számolt be honlapján a nemzeti park.

Tapodi Kálmán

Mint írták: a 12-20 milliméter testhosszúságú bogár szárnyfedőin lévő szőrök sárgászöld színezetűek, amelyek közepén 5-5 fekete foltocska található. 

Díszes nyárfacincér, Kiskunsági Nemzeti Park, Bács-Kiskun
Díszes nyárfacincér
Fotó: Karl Csaba

Ugyanezen mintázat felfedezhető az előtor elülső és háti részein is. A szárnyfedők oldalszéle erősen lehajló, valamint a korongtól többnyire fekete színű él választja el. Az egy-két évig fejlődő lárvák a rezgő nyár törzsében élnek és a frissen elpusztult törzsek nedves kérge alatt rágnak. A bábozódás a fatestben történik. A fényre repülő imágók rajzási csúcsa júniusra tehető.

Díszes nyárfacincér
Fotó: Koszta Mihály

A knp.hu oldalon azt is közölték: a faj hazánk területéről szórványosan fordul elő. További előfordulásai ismertek Szibériában, Algériában, Észak- és Közép-Európában, valamint a Kaukázusban. A díszes nyárfacincér hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában