Izgalmas programok

2024.05.23. 17:29

Vasárnap kitárja kapuit a ballószögi repülőtér, látványos repüléseket láthat a közönség

Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.

Sebestyén Hajnalka

A Ballószögi Repülőtér 30 éve működik a településen. E kerek évforduló ötlete alapján álmodta meg a négynapos rendezvényt Farkas Amália ballószögi Faluház művelődés szervezője. A programot támogatta a helyi önkormányzat, valamint az előadók, kiállítók szintén felajánlották támogatásukat, szereplésüket. 

ballószögi repülőtér, vadászgép, kiállítás
 Kitárja kapuit a ballószögi repülőtér
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

30 év története

A Faluházban Minden ami repülés című kiállításon szombaton 10 órakor a Ballószögi repülőtér működésének 30. évfordulója alkalmából Faragó Gyula tulajdonos fogadja a látogatókat és feleleveníti a kezdeteket, és a fontosabb mérföldköveket. A megnyitó után megtekinthető Locskai László a „007-es pilóta” makett gyűjteménye, illetve Vég Pál múltidéző anyaga, képek, díjak – Dragonflytól a formatervezési díjas Corvusig címmel. Szintén szombaton a Faluházban 14 órakor Tóth Róbert sárkányrepülő pilóta képes összeállítását ismerheti meg a közönség.

Repülők, ejtőernyő és hőlégballon

Vasárnap két helyszínen lesznek programok. 10 órától a Faluházban tekinthetők meg a kiállítások, majd utána 13 órától a rendezvény a ballószögi reptéren folytatódik nyílt nappal. A tervek szerint kinyílik a sárga hangár is, és megismerhető Voloscsuk András munkássága.

A látványból az égen sem lesz hiány. 14 órakor a Jakabszállás Repülőtér részéről átrepülés lesz, majd a közönség 15 órakor láthatja Vári Gyula egykori vadászrepülő pilóta repülését, 16 órakor pedig Sutus András a Hírös Ejtőernyős és Hőlégballon sportegyesület alapítója egy hőlégballonnal, ejtőernyővel tart bemutatót. Kedvezőtlen időjárás esetén a  programok változhatnak, törlődhetnek. 

Héja simogató és „Topi”

A rendezvény hétfőn két előadással folytatódik a Faluházban. Napközben 10 órától a kiállítások megtekinthetők, majd 16:45-kor az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bemutatkozó előadása, végül 18:30-kor Vári Gyula repülő tiszt előadása hallható. Kedden 16.30-kor Héja simogató és Sipos Mihály solymász előadása szerepel a programban, majd végül Szabó „Topi” Zoltán egykori vadászrepülő pilótával találkozhat a közönség. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában