Konferencia

2024.04.11. 19:00

Bács-Kiskun polgármesterei a majsai szakmai fórumon vitatták meg a fejlesztéseket – galériával

Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun vármegyei polgármesterek szakmai fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: a napokban döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe.

Tapodi Kálmán

Tíz év során immár a huszadik polgármesteri fórumra gyűltek össze a vármegye településvezetői a Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő konferenciatermében. Rideg László, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nagyon hasznosak ezek a szakmai tapasztalatcserék, melynek középpontjában a terület- és településfejlesztés állt.

fórum, beruházás, top, páyázat
A huszadik polgármesteri fórumra gyűltek össze a vármegye településvezetői
Fotó: Tapodi Kálmán

Mint elhangzott: Bács-Kiskun kitett magáért a Petőfi-emlékévek alatt és sikerült erősíteni a helyi és vármegyei identitást. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatainak lehetőségeivel is éltek a települések, és 782 nyertes pályázat valósult meg, közel 117 milliárd forint értékben.

A fejlesztések a TOP Plusz program keretében vármegye szerte folytatódnak. Tavaly ősz óta csaknem 12 milliárd forintnyi támogatást nyertek el Bács-Kiskun vármegyei települések. Ez összesen 44 projektet jelent, amelyeknek a támogatói szerződését a találkozó keretében írták alá a polgármesterek, illetve az aláírásra jogosultak.

A 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban a TOP Plusz programból hívhatók le a terület- és településfejlesztési támogatások. Bács-Kiskunba a tervek szerint több mint 100 milliárd forint érkezik. Ennek az összegnek közel feléről már döntés született, sőt, van, ahol már el is készült a beruházás. A projektek koordinálását végző Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának egyik célja ezúttal is az – a TOP-projektekhez hasonlóan –, hogy minden vármegyei településen valósuljon meg támogatott beruházás.

A fórumon Mayer Gábor, területfejlesztésért felelős államtitkár a hazai területfejlesztési törvény módosításáról tartott előadást. Az államtitkár elmondta: Bács-Kiskunban is érezhető a gazdasági növekedés. Hangsúlyozta: a jövőben kiemelten fontos lesz a kis- és középvárosok – amelyek többnyire járásszékhelyek – ügye, mert van bőven tennivaló ezen a téren. Az új tervek szerint lesznek majd „együtt kezelendő térségek”, létrehoznak egy területfejlesztési alapot és elindul a területfejlesztési szolgálat is.

– A jövedelmek tekintetében a korábban gyengébben teljesítő perifériális térségek előre lépése arányaiban jelentősebb, mint más térségeké. Ezek közé tartozik Bács-Kiskun vármegye is – mondta el az államtitkár. Mint kiemelte: hangsúlyos területfejlesztési cél a perifériális területek felzárkóztatásának folytatása. Ennek érdekében a kormány plusz forrásokat rendelt a területfejlesztéshez, illetve módosították az ezzel kapcsolatos törvényt is.

– Magyarország területpolitikája két fő mezsgye mentén kell, hogy haladjon. Az egyik a versenyképesség fejlesztése, amely jellemzően a nagyobb városok ügye. A másik pedig a felzárkóztatás: meg kell erősítenünk azokat a településeket, amelyek jelenleg nem versenyképesek – tette hozzá Mayer Gábor.

A találkozón Szabó Csaba és Stefán László, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium főosztályvezetői a TOP program eredményeiről, illetve a TOP Plusz program részleteiről tartottak előadást.

A délután folyamán a fórumnak otthont adó Kiskunmajsa polgármestere, Patkós Zsolt beszélt arról, hogy hogyan fejlődött a település az elmúlt 5 évben. Szabó László, Bugac polgármestere pedig bemutatta a néhány hete átadott Aranymonostor Látogatóközpontot, Bács-Kiskun legújabb turisztikai attrakcióját.


 



 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában