Jeles esemény

2024.04.04. 13:50

Önállóvá válásának századik évfordulójára készül Gátér – galériával

A jeles esemény alkalmából június elsején másfélnapos ünnepet rendeznek a településen. A 100 éves születésnapra már most készülődik a falu. Legutóbb a helyi általános iskola udvarát tették rendbe, mert az ünnepségen megkoszorúzzák az iskola udvarán felállított Tanítók Emlékfáját.

Vajda Piroska

Az előkészítő munkálatokba a Lóca Hagyományőrző Egyesület is bekapcsolódott. Az önkormányzattal közösen szervezték meg a takarítást a négy éve üresen álló iskola udvarán. A munkálatokba várakozáson felüli létszámmal kapcsolódtak be a gátériak. Gereblyéztek, lapátoltak, söprögettek, a bokrokat csinosították, kitisztították az esőcsatornát, szemetet szedtek és szállítottak, járdát takarítottak, gépi munkákat végeztek – tájékoztatta a baon.hu-t Gémes Anikó, a Lóca Hagyományőrző Egyesület vezetője, aki elégedett volt az önkéntesek munkájával, hiszen a 2001-ben állított Tanítók Emlékfája méltó környezetben várja az emlékezőket a jubileumi napon.  

kiállítás, ünnepség, évforduló
Önállóvá válásának századik évfordulójára készül Gátér
Forrás: Beküldött fotó

Azt is elmondta, hogy az iskola udvarának takarítása nagyon jó közösségépítő rendezvénynek is bizonyult. A résztvevők finom süteményekkel, italokkal kínálták egymást. Jutott idő a nosztalgiázásra, beszélgetésre, az iskolás emlékek felelevenítésére is. A segítők munkáját az önkormányzat közös ebéddel köszönte meg.

Gémes Anikó arról is beszámolt, hogy a példaértékű összefogást a Lóca Hagyományőrző Egyesület megalakulása óta szervezett több programon is átélte már. Szerveztek már virágosítást a falu központjában, augusztus 20-án minden gátéri családot szentelt cipóval ajándékoztak meg, szeptemberben Szent Mihály-napi vásárt és gulyásfőző fesztivált, a decemberben Karácsonyi kavalkád címmel adventi programot, februárban farsangot szerveztek. A rendezvényeken sikerült fiatalokat és időseket megszólítani, tovább erősíteni a különböző generációk közötti kapcsolatokat. Örömmel tölt el , hogy újra megmutatkozott a gátéri emberek példaértékű összefogása, a közösség összetartó ereje – fogalmazta meg Gémes Anikó, az egyesület elnöke. 

Régi fotókkal idézik fel az elmúlt 100 évet

Gátér 100. születésnapja alkalmából februártól minden nap egy-egy fotót, leírást, videót tesznek közzé a település közösségi oldalán, hogy így is felelevenítsék az eltelt 100 év jelentősebb eseményeit, kiemelkedő személyiségeit. Ezekből a képekből május 31-én kiállítást is rendeznek a faluházban. Szintén ezen a napon nyílik tárlat Kiss László régiség gyűjteményéből a plébánia épületében. Másnap, június elsején, szombaton reggel 8 órakor szentmisével folytatódik az ünnepi eseménysorozat, amit a tanítók emlékfájának koszorúzása követ. A rendezvény a Faluházban a községi ünnepséggel folytatódik, melynek keretében megemlékeznek Gátér 10 éves testvértelepülési kapcsolatáról is. 

Az események folytatásában egy időkapszulát helyeznek el, amely tartalmazza többek között az ünnepre készült kiadványt, valamint egy üzeneteket közvetítő lapot, amelyre a vendégek előzetesen elhelyezhetik jókívánságaikat az utókornak. Az időkapszulát 25 év múlva lehet majd felnyitni. Az esemény szórakoztató programokkal folyatódik és bállal zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában