Baon podcast

2024.04.05. 11:15

Lisztérzékenység-szűrés indult a Kecskeméti óvodákban – podcast

Áprilistól megkezdődött a kecskeméti óvodákban a lisztérzékenység kiszűrése a gyerekek körében. Ennek részleteibe avatta be a hallgatókat dr. Nagy Beáta gyermekorvos és homeopata a Rádió1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Hírportálunk korábban már beszámolt arról, hogy a lisztérzékenység (cöliákia) felismerésére Csipkerózsika néven indít ingyenes szűrőprogramot a kecskeméti önkormányzat áprilistól a kecskeméti óvodákban. A hatéves korú gyermekeket érintő szűrést gyorsteszttel végzik el. A szűrőprogram segít abban, hogy időben felismerjék a tünetmentes gyermekeknél a később súlyos következményekkel járó autoimmun betegséget.  

Dr. Nagy Beáta gyermekorvos és homeopata
Forrás: Rádió 1 Gong

Dr. Nagy Beáta a beszélgetés elején röviden bemutatta a lisztérzékenységet, azaz a gluténérzékenységet. Ez egy autoimmun betegség, nem összetévesztendő a lisztallergiával, mely egy allergiás reakciót okoz, ugyanúgy mint például a mogyoróallergia. A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység esetében a szervezet egy fehérje, a gliadin ellen termel ellenanyagot, ami megtalálható a gabonákban, és ez az ellenanyag okozza problémát a bélrendszerben. A betegség lehet örökletes, nem gyógyítható, nem kinőhető, de diétával nagyon jól kezelhető és karbantartható. 

A betegség sokáig tünetmentes lehet, emiatt felnőttkorban, amikor már jelentkeznek a tünetek, sokszor már társbetegségek is társulnak hozzá. Például cukorbetegség, pajzsmirigy betegség, később csontritkulás és sajnos a vastagbéldaganat is magasabb arányt mutat ezen betegeknél. Éppen ezért fontos, hogy már gyermekkorban kiderüljön, mert így jó eséllyel elkerülhetők később a krónikus betegségek, amelyek később társulhatnak a lisztérzékenységhez.

A kecskeméti óvodákban elindult Csipkerózsika program, ennek keretében a 6 éves gyerekeket szűrik meg lisztérzékenységre. A doktornő elmondta: azért is jó ez az életkor, mert még óvodában vannak, és jó eséllyel az ottani étkeztetés során fogyasztanak glutént, tehát el lehet végezni a tesztet. A már diétázóknál nem mutat pontos adatot. A gyerekeknek nem kell félni a szűréstől, egy egyszerű kis szúrás éreznek majd, az ujjbegyből vesznek vért tőlük. Az eszköz kialakításának köszönhetően a kicsik a tűt nem is látják majd. Az eredmény várhatóan még aznapra kiderül, melyről a szülők értesítést kapnak. 

Dr. Nagy Beáta minden szülőnek javasolja, hogy éljenek a szűrés lehetőségével. Annál a gyermeknél, akinél a teszt pozitív eredményt ad, a kecskeméti gyermek gasztroenterológiai rendelés fog további vizsgálatokat indítani. A pontos menetről részletes tájékoztatást fognak kapni.

További részletekért hallgassa meg a beszélgetést!
 


 A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában