Szűrőprogram

2024.03.13. 20:27

Ingyenes cöliákia szűrést indít az önkormányzat a kecskeméti óvodákban – galériával

A lisztérzékenység (cöliákia) felismerésére indít ingyenes szűrőprogramot a kecskeméti önkormányzat áprilistól a kecskeméti óvodákban. A hatéves korú gyermekeket érintő szűrést gyorsteszttel végzik el. A szűrőprogram segít abban, hogy időben felismerjék a tünetmentes gyermekeknél a később súlyos következményekkel járó autoimmun betegséget.

Horváth Péter

A Csipkerózsika néven induló szűrőprogram a 27 önkormányzati fenntartású óvodában 1069, a 14 egyházi és magánóvodában további több mint 470 hatéves gyermeket érint a vizsgálat. A részvétel természetesen önkéntes és ingyenes, költségeit az önkormányzat finanszírozza. A vizsgálat nagyon hatékony az igen súlyos következményekkel járó autoimmun betegség korai felismerése terén a tünetmentes gyermekeknél. A programot a Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda koordinálja – jelentette be Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere szerdán a programról szóló sajtótájékoztatón, melyet a Gyermekjóléti Központban rendeztek meg. 

cöliákia, szűrőprogram, lisztérzékenység
Ingyenes cöliákia szűrést indít az önkormányzat a kecskeméti óvodákban 
Fotó: Horváth Péter

A polgármester hangsúlyozta, hogy ezzel is szeretnék segíteni a kecskeméti családokat, hiszen jelentős problémát jelent a lisztérzékenység, és a szűrőprogrammal, illetve a pozitív diagnózis esetén előírt diétával sok későbbi betegség lesz megelőzhető a gyermekeknél.

A vizsgálat a 2017. szeptember 1. – 2018. augusztus 31. között született gyermekeket, valamint azokat a gyermekeket érinti, akik 2017. szeptember 1. előtt születtek, de az idei oktatási évben még óvodai jogviszonnyal rendelkeznek, és az előző évben nem történt meg náluk a szűrővizsgálat.

A szakmai háttérről dr. Nagy Beáta házi gyermekorvos beszélt. Elhangzott, hogy napjaink egyre nagyobb népegészségügyi problémája a lisztérzékenység, melynek időben történő felismerése számos súlyos szövődménytől, autoimmun betegség kialakulásától óvhatja meg az érintetteket. Kutatások bizonyítják, hogy ezek előfordulása ugrásszerűen megnő, ha csak felnőttkorban ismerik fel, míg a kora gyermekkorban diagnosztizált és gluténmentes diétát tartó személyekben sokkal alacsonyabb. A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és más szervek károsodását okozza.

Az érintettek jelentős része gyermekkorban tünetmentes, vagy csak jellegtelen panaszai vannak (vashiány, fáradékonyság, tejcukor emésztési zavar). Korai felismeréssel és kezeléssel a súlyos betegség kialakulása, valamint a nem kezelt betegség miatti későbbi szövődmények (pajzsmirigy betegségek, cukorbetegség, csontritkulás, májbetegség, idegrendszeri betegség, egyes rosszindulatú daganatok) megelőzhetők. 

Korábban a diagnózis megállapítása hosszadalmas kivizsgálással és költséges laboratóriumi tesztekkel történt, melyek értékelése heteket vett igénybe. Az időben felismert betegség nyomán megkezdett gluténmentes diéta segítségével javul az életminőség, sőt gyakran javulás áll be a társuló betegségeknél is. A doktornő elmondta, hogy a betegség a népesség mintegy egy százalékát érinti.

Pusztai János, a vizsgálatot végző CöDiMed Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a lisztérzékenység szűrésre egy gyorsteszt segítségével kerül sor, melyet szakemberek végeznek el. Ily módon egy csepp vér elegendő, melyet miniatűr, egyszer használatos eszközzel ujjbegyből vesznek. A mintavétel gyakorlatilag fájdalommentes, az eredmény 10 perc eltelte után leolvasható. A szűrővizsgálat eredményéről minden szülő írásban kap tájékoztatást a szűrővizsgálat elvégzésének napján. Pozitív helyszíni minta esetén a szülők tájékoztatást kapnak a további kivizsgálás menetére vonatkozóan.

A szűrőprogram elvégzése során kapott eredményeket Dr. Korponay-Szabó Ilma (MTA doktora, egyetemi docens, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Heim Pál Kórház Cöliákia Centrum, Budapest) értékeli.

A kecskeméti óvodákban április elején kezdődnek a szűrések. Létszámtól függően naponta 3-4 óvodában, körülbelül 100-120 gyermek vizsgálatára kerül sor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában