Beruházás

2024.04.03. 17:18

A könyvtárépület felújítására nyert támogatást a dunavecsei önkormányzat

Közel száznegyven millió támogatáshoz jutott a dunavecsei önkormányzat a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív program Plusz keretéből. A pénzt a könyvtárépület felújítására, nyilvános mosdó kialakítására, fedett kerékpártároló építésére költi a város.

Gulyás Sándor

– Az évtizedek óta működik a dunavecsei Vikár Béla Könyvtár , ami már jócskán megérett a felújításra. A most elnyert vissza nem térítendő európai uniós támogatás lehetőséget ad a homlokzatjavítási munkák elvégzésére, homlokzati üvegezett nyílászáróinak cseréjére, padlásfödémének hőszigetelésére, beltéri burkolatainak javítására, cseréjére, fal- és mennyezeti felületeinek festésére. Megújul a fűtési rendszer, korszerűsítjük a villamossági hálózatot – sorolta a beruházás részleteit Vörös Sándor polgármester.

beruházás, könyvtár, pályázat
A fejlesztés a közösségi szolgáltatások körének bővülését eredményezi – emelte ki Vörös Sándor
Fotó: Gulyás Sándor

A projekt keretében a Vikár Béla Könyvtár felújításán kívül akadálymentes blokkot is magába foglaló nyilvános illemhely, valamint fedett kerékpártároló is épül a főtér közelében. A garázssor vonalában fedett, húsz férőhelyes kerékpártárolót alakítanak ki a szakemberek. 

– A könyvtár új bejárati ajtaja biztosítja majd a létesítmény akadálymentes megközelítését. A férfi és női mosdók mellett egy akadálymentes WC helyiség kerül kialakításra. Az épület akadálymentes megközelítését szegélyekkel ellátott csúszásmentes térkő burkolatú rámpával biztosítjuk. 

A projekt eredményeképpen, tekintettel annak energiahatékonysági elemeire, megközelítőleg 1.2 millió forintot tud a város éves szinten megspórolni. A fejlesztés a közösségi szolgáltatások körének bővülését, közvetve a lakosság jó közérzetének erősödését eredményezi, illetve településképi szempontból is előnyös – tette hozzá a polgármester.

Sok látogatója van az intézménynek 

A könyvtár közel 20 ezer kötetes állományával, számos folyóirattal, hangos könyvvel, különböző kulturális rendezvényekkel és kiállításokkal szolgálja a település lakóinak igényeit. Mindenki számára lehetőség van a Digitális Jólét Program keretén belül használni a számítógépes eszközöket, melyekhez mentori segítséget is nyújtanak az intézmény dolgozói. A szolgáltatásokat éves szinten közel nyolcezer fő veszi igénybe.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában