Örökös Zöld Óvoda

2024.04.22. 18:30

A Gátéri Liget Óvodában környezettudatos életmódra nevelik a gyerekeket

Közel egy évtizednyi Zöld Óvodai tevékenysége után elnyerte az Örökös Zöld Óvoda címet a Gátéri Liget Óvoda. Az erről szóló oklevelet a napokban kapta meg az intézmény – tájékoztatta hírportálunkat Gulyásné Vida Gyöngyi óvodavezető. Elmondta, a címátadó ünnepséget dr. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta, a Zöld Óvoda program olyan elkötelezettséget jelent, amelyért az egész társadalom köszönettel tartozik.

Vajda Piroska

Gulyásné Vida Gyöngyitől megtudtuk, a gátéri óvoda már több mint kilenc éve fontosnak tartja a környezettudatos nevelést és tudásmegosztást, mind szűkebb, mind tágabb környezetében. Napi szinten foglalkoznak a környezet megismerésével és állatokkal való helyes együttéléssel. 

Óvodások, környezettudatosság, életmód
A Gátéri Liget Óvodában környezettudatos életmódra nevelik a gyerekeket
Fotó: Vajda Piroska / archív-felvétel

Az évek során olyan elemeket építettek be a pedagógiai programba, amik pozitív irányba alakítják a gyerekek saját egészségükhöz és a természeti környezethez való viszonyát. A gondozási, egészséges életvitel igényének formálását, a személyi és környezet-higiénére nevelését kiegészítik a zöld óvoda tartalmak. A személyes higiéniával az egészséges és környezettudatos szokásokat alakítják – sorolta az óvodavezető. 

Mint mondta, madárbarát óvodaként védik az élővilágot, a növényeket, a helyi természeti értékeket. Küldetésüknek tartják a környezet védelméhez és megóvásához kapcsolódó szokások megalapozását, a környezettudatos magatartás formálását. Szeretnék elérni, hogy a gyerekek kedveljék és óvják a környezet rendjét, a természet csodáit és szépségét. Tiszteljék a földi környezetet, annak különlegességét, másságát. Ugyanakkor ítéljék el a nemkívánatos viselkedést, így az élőlények bántalmazását, a szemetelést, a vízpazarlást – hangsúlyozta az óvodavezető. 

Hozzátette, törekednek a gyerekek helyes szokásrendszerének, viselkedésének megalapozására. Kiemelt figyelmet fordítanak az energiatakarékosságra, az étellel való bánásmódra, az egymáshoz, szüleikhez és az egész környezetéhez való viszonyuk formálására. Abban bíznak, hogy példamutatásukkal kialakul bennük a társakért, a környezetünkért, az állatokért, a csoportért érzett felelősségtudat – fogalmazta meg Gulyásné Vida Gyöngyi.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában