Baja

2024.03.20. 21:13

Víz és béke a XXI. században: a jövőt boncolgatták Baján – galériával

Víz világnapi rendezvényt tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán. A nemzetközi világnap idei jelmondata „Víz a békéért”, melyről Prof. Dr Szöllősi-Nagy András, a vízügyi konfliktuskezelés nemzetközileg is elismert szakértője beszélt előadásában. Vajon lesz-e elég víz a következő 100 évben? – tette fel a kérdést a szakember.

Márton Anna

Dr. Bíró Tibor dékán megnyitóbeszédében örömmel számolt be arról, hogy a február közepén meghirdetett Víz Világnapi Online Vetélkedőre közel 230 középiskolás diák jelentkezett, ez is azt jelenti, hogy nagy az érdeklődés a vízgazdálkodás iránt. Két híres nemzetközi professzor is részt vett az eseményen: Prof. Dr. Szöllősi-Nagy András PhD, DSc és Prof. Jovan Despotovic, a Belgrádi Egyetem professzora.

Dr. Bíró Tibor dékán, előadás, víz világnapja
Dr. Bíró Tibor dékán
Fotó: Márton Anna

Dr. Bíró Tibor dékán köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a víz világnapja különösen fontos a Víztudományi Kar számára, hiszen Szöllősi-Nagy Andrást a „víz nagykövetének” is nevezhetjük, aki nem mellesleg a Víztudományi Kar egyetemi tanára, az MTA doktora, számos külföldi egyetemen volt vendégprofesszor. Húsz évig az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának titkára Párizsban, tíz évig az UNESCO Természettudományi Szektorának főigazgató-helyettese, öt évig volt rektora az UNESCO egyetemének Hollandiában. Ezt követően tért haza Magyarországra, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez, majd a Víztudományi Kar megalakulásával a kar állományához csatlakozott. Jelenleg az UNESCO CHAIR Tanácsadó testületének tagja.

A Föld vízkészletének kevesebb mint három százaléka édesvíz, és ennek is csak tizede vehető közvetlenül igénybe – hangzott el az eseményen.

A rendezvényen részt vett Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum kancellárja és Hajdók Róbert, a Szent László ÁMK intézményvezetője. A felvételi rendszer jelentősen megváltozott – jelentette be dr. Bíró Tibor, mint mondta, az intézmények saját hatáskörébe utalják a felvételiztetést. A jogorvoslat is a karon lesz a felvételi eljárás során. Plus pontszámokat adhatnak bizonyos teljesítményekért.

– Mi bizony bevettük a felvételi szabályzatunkba, hogy aki a víz világnapi rendezvénysorozat keretében meghirdetett online szakmai vetélkedőn első, második vagy harmadik helyezést ér el, az intézményi pontokat szerez, melyekről hivatalos igazolást állítunk ki és a 2025. évi felvételi eljárásban többletpontként számolhatja el.

Mi nagyon komolyan vesszük a versenyt, és úgy látszik, hogy a középiskolások is, amit nagyon helyesnek tartok 

– fogalmazott a dékán. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy azt szeretnék, ha minél többen választanák a vízgazdálkodást tanulmányaiknak, hiszen bajban van a világ a víz tekintetében, ez nem kérdéses, és ennek tökéletes szakértője Szőllősi Nagy András. Arra buzdított mindenkit, hogy ahogy lehetősége adódik, ismerje meg minél jobban a vízgazdálkodást, az intézmény adottságait. Mindenkinek ajánlja, hogy legyen vízügyes, hiszen a legszebb szakma, ugyanakkor kihívásokat is tartogat a jövőben.

– Nagyon sok mérnöki kihívás adódik a vízgazdálkodás területén, aki a jövő szakmáját akarja választani magának, az nyugodtan gondolkodjon a vízgazdálkodásban, mérnöknek pedig jó lenni. Társadalmilag elismert szakma, és ez így volt már a múlt században, vagy azelőtt is – mondta dr. Bíró Tibor.

Prof. Dr. Szöllősi-Nagy András előadásában felhívta a figyelmet a vízkonfliktus potenciáljára, ami mindenkit elgondolkodtathat. A kiváló tudós olyan árvízi előrejelzési módszert dolgozott ki, amit a mai napig is használnak a világban.

Szőllősi Nagy András PhD, DSc , előadás, víz világnapja
Szőllősi Nagy András PhD, DSc 
Fotó: Márton Anna

A Víz a békéért mondatot kiegészítette vagy megfordította, és feltette a kérdést: háború a vízért? A víz világnapi esemény témája a víz és béke volt, a tudós azt boncolgatta, hogy vajon lesz-e elég víz a következendő 100 évben. A klímaváltozás legnagyobb részt a vízről szól – jelentette ki a professzor.

– A klímaváltozás hatásainak körülbelül 80 százaléka vízzel, vízen keresztül és víz által manifesztálódik. Észre kell vegyük azt, hogy nem lehet a skálákat egymástól szétválasztani. A globális folyamatok, a klíma, a hidrológiai folyamatok peremfeltételei lokálisak, és a lokálisoknak globális peremfeltételei vannak. Együtt kell kezelni. Eddig nem voltak meg erre a módszereink, sem az adatfeldolgozás, sem a modellezést illetően. Eddig attól szenvedtünk, hogy nagyon kevés adat van, ez most megváltozott, pont az ellenkezőjétől szenvedünk. Nagyon sok az adat – fogalmazott a tudós. A továbbiakban megemlítette, hogy a globális konfliktusoknak lokálisan jelentkező konfliktusa van.

Megemlítette egyebek mellett Cochabamba, Bolívia példáját, amikor egy nagy európai vízellátó magánosította a város vízellátását. A víz ára négyszeresére emelkedett, a víz minősége nem változott, de a szegény lakosság, akik a favellákban laktak, nem tudták kifizetni. Gyerekek haltak éhen és szomjan. Ezt követően volt egy olyan városi forradalom, amire nem volt példa előtte.

Szőllősi Nagy András emlékeztetett arra, hogy Iránban olyan szárazság volt négy évvel ezelőtt, hogy a farmereknek nem volt vizük, a tározókból a gazdagok nem adtak vizet. A farmerek elindultak és lövöldözni kezdtek.

– Ez egy olyan láncreakciót indított el, aminek a hatása beláthatatlan. De nem kell messzire menni, elég Kelet-Szlovákia, Magyarország, Románia közösségeibe ellátogatni, ahol elképesztő körülmények vannak. Ahelyett, hogy vízzel látnánk el őket, szűkítőket teszünk fel. Olyan társadalmi vetületei vannak, hogy nagyon meg kell gondolni, hogy lehet orvosolni – jelentette ki Szőllősi Nagy András.

A víz világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Az ENSZ-közgyűlés az 1992-es dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára döntött a víz világnapja megtartásáról.

Az esemény célja ráirányítani a figyelmet a mindenki számára elérhető víz fontosságára, valamint az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában