Bács-Kiskun

2024.03.20. 09:31

Virágzik a tavaszi hérics

Valóságosan aranyló díszbe öltöztetik élőhelyeiket a virágzó tavaszi héricsek. A boglárkafélék családjába tartozó növény meglehetősen impozáns megjelenésű, éppen ezért kirándulásaink alkalmával gyorsan a szemünk elé kerülhet. A kedvező időjárásnak köszönhetően ennek a fajnak a virágzása is a megszokottnál korábban történik – számol be a knp.hu oldalon a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Tapodi Kálmán

A tavaszi hérics (Adonis vernalis) fénylő, aranysárga (3-6 centiméter átmérőjű) virágai és többszörösen szeldelt levelei már messziről felkeltik az arra járók figyelmét. Mérgező növény, még a legelő állatok is kerülik, ugyanakkor a gyógyászatban a gyöktörzsét vizelethajtó és szívnyugtató hatóanyagai miatt alkalmazták. A faj a görög-latin mitológiában jól ismert Adoniszról, a férfiszépség félistenéről kapta az elnevezését.

Tavaszi hérics, KNP, Bács-Kiskun,
Tavaszi hérics
Fotó: Schneider Viktor

Mint írták: a tavaszi hérics évelő növény, általánosságban elmondható, hogy mészben gazdag száraz gyepeken, bokorerdőkben, valamint száraz tölgyesek nyílt részein találkozhatunk vele. Az igazgatóság működési területén Madarason, Homokmégyen, Szakmáron, Kisszállás-Balotaszállás-Kelebia térségében, valamint a Turjánvidéken találhatók tavaszi hérics állományok.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a faj veszélyeztető tényezői között említhető az élőhelyek megszűnése, valamint azok átalakulása, illetve a dekoratív megjelenése miatt a virágszedés is. A tavaszi hérics hazánkban védett növényfaj, természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában