Baja

2024.03.27. 16:14

Vedelek Norbert: Fontos a keresztény szabadság és a kereszténység védelme

A KÉSZ bajai csoportja Vedelek Norbertet választotta újra elnökének március 20-án. Az elnököt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) tevékenységéről és a következő időszak legfontosabb terveiről kérdeztük.

Márton Anna

– Az elmúlt időszak történései közül mit emelne ki?

– Öt esztendő, azaz egy elnöki ciklus telt ez azóta, mióta Tarján Levente elnök úrtól átvettem a stafétát a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége bajai csoportjában. A szervezetünk alapszabálya alapján ezért szükséges volt a tisztújítás, melyet most tartottunk. Úgy gondolom, hogyha az ember vállal egy megbízatást, annak leteltével illendő beszámolni a tevékenységről a tagság felé. Ugyanakkor a számvetés készítése önmagam számára is fontos, hiszen meg tudom vonni az elmúlt évek mérlegét. Magam is rácsodálkoztam, hogy mennyi mindent végrehajtott a bajai csoport. Fórumok, könyvbemutatók, országos konferenciák és természetesen jótékonyság is szerepelt a listánkon. A legbüszkébb arra vagyok, hogy emléktáblát tudtunk állítani a bajai születésű, majd 1992-től Baján szolgáló Bácskai Sándor Keve atya emlékére. Keve Atya fiatalok százainak mutatott utat és irányt. Élete utolsó időszakát is szülővárosában töltötte, ezt a közösséget erősítette istenhitében. Rengeteg jó szándékú adományozó is hasonlóképpen gondolkodott, hogy fontos számára is nagy bajai elődeink emlékének megőrzése, hiszen napok alatt gyűlt össze az emléktábla ára.

Vedelek Norbert, elnök, Baja
Vedelek Norbert a KÉSZ bajai csoportjának újra megválasztott elnöke és Tarján Levente korábbi elnök
Fotó: KOPRI

– Miért fontos a KÉSZ tevékenysége? Mi a célja?

– Több olyan feladatkört jelöltünk ki munkánk során, aminek végrehajtása alapvetés volt. Célunk az aktív véleményformálás, akár országos kérdésekben, akár helyi közéleti témákban. Választ keresünk arra, hogy a keresztény értékek mentén hogyan tudunk megítélni egy-egy eseményt, történést, azokból milyen tanulságot tudunk levonni, így téve jobbá a környezetünket. Fontos feladatunk a keresztény emberkép, a keresztény szabadság és a kereszténység védelme témaköreinek tanulmányozása. Rendezvényeinket ezen tematika mellett szervezzük. Magyar szentjeink emlékének őrzését már három évtizede felkarolta a bajai KÉSZ csoport, ezt most is folytatjuk. Büszkén mondhatom, hogy Boldog IV. Károly emlékére nagy sikerű, egész napos tudományos konferenciát szerveztünk, ahova még Habsburg Eilika is ellátogatott a család képviseletében. A jótékonykodás pedig egy keresztény gondolkodású embernél alap kell, hogy legyen, ez is az egyik vezérlő elvünk.

– A következő időszak terveiről mit tudhatunk meg?

– A KÉSZ bajai csoportja aktívan bekapcsolódik a Kiscsávolyi Egyházközség centenáriumi rendezvényeibe a nyár elején. Száz év nagy idő, mi is szeretnénk emelni az ünnep fényét kulturális műsorok szervezésével, az ünnepi helyszínek csinosításával. A közös ünneplés, emlékezés újból és újból összehoz és formál minket. A közösségeinkben erő lakozik, annak erejét nem szabad lebecsülni. Ebből merítünk erőt nap mint nap a további munkánkhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában