Vándorkiállítás

2024.03.17. 14:30

Begördült a Petőfi-busz a majsai főtérre – galériával

Megérkezett a város főterére a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása. A Petőfi-emlékévek alatt indított Petőfi200 mozgó múzeumbusz vasárnap és hétfőn kereshető fel a katolikus templom előtti téren.

Tapodi Kálmán

Az „Átröpülök hosszában hazámon” című vándorkiállítást vasárnap 17 óráig, hétfőn pedig 8:00-16:00 óra között lehet látogatni. A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolja az értelmezést a haladás, sebesség, út, utazás fogalmához. Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó úton levés – a „hazai” táj és társadalom ilyen módon történő megismerése, megalkotása – szervesen kapcsolódik az életműhöz és az önéletrajzhoz is – olvasható a kiállításról. 

petőfi-busz, vándorkiállítás, petőfi200
Begördült a Petőfi-busz a majsai főtérre
Fotó: Tapodi Kálmán

– A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a már beérkezett költővel találkozik a látogató. Petőfi az utazáson keresztül idézi fel múltjának egyes állomásait és fejtegeti jövőjének titkát, terveit, kísérőnk lesz a kiállítás bejárása során. A tárgyak az alkotó életét meghatározó „keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg, elindulva a nyilvánosság előtt megmutatkozó költő első nyilvános arcképétől az 1847-ben kiadott Petőfi összes költeményét tartalmazó kötetéig. A tárgyfal anyagiságában idézi meg a kiemelt tárgyakat és a falban elrejtett hanganyag, képek és szövegek segítségével készteti kutatásra, feltárásra a befogadót, aki megismerheti Petőfi Sándor alkotói életútját is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában