Magyar Falu Program

2024.03.28. 13:23

Okostanteremmel is bővült az energetikailag felújított dusnoki iskola – galériával

Közel ötvenmillió forint kormányzati forrásból újult meg energetikailag a Dusnok-Fajsz Általános Iskola régi és új épületszárnya. Az intézményben kialakítottak egy Tudástermet is, amely az „Okostanterem, az állami fenntartású köznevelési intézmények digitális tanulást segítő tereinek fejlesztése” című hatmilliárd forint keretösszegű országos projekt részeként valósult meg.

Pozsgai Ákos

Az intézmény két részből, az 1959-ben épült „régi” és az 1993 óta folyamatosan megújuló épületszárnyból álló épületegyüttese újult meg energetikailag. – A régi épületrészben az elhasználódott nyílászárókat újították fel, szigetelték és újra festették az épületet. Korszerűsítették az iskola fűtésrendszerét is, a régi csöves radiátorokat lapradiátorokra cserélték és új csöveket szereltek be, szivattyú rendszert építettek ki, hogy minden épületszakaszba el tudják juttatni a fűtést. Az újabb épületszárnyban az összes külső nyílászárót új, műanyag ablakokra és ajtókra cserélték, az épület kapott egy 15 centiméter vastag külső szigetelést, és újra festették a külső homlokzatot. A korszerűsítésnek köszönhetően közel negyven százalék energia megtakarítást remélnek – közölte Gorbay-Nagy Tihamér, a Dusnok-Fajsz Általános Iskola igazgatója.

beruházás, Magyar Falu Program, korszerűsítés, okostanterem
Okostanteremmel is bővült az energetikailag felújított dusnoki iskola 
Fotó: Pozsgai Ákos

Elmondta, hogy az intézményben, ahol 170 diák tanul és 16 pedagógus tanít, kialakítottak egy okostantermet is egy országos hatmilliárd forintos projekt keretében. Kormányzati forrásból különböző informatikai eszközökkel szerelték fel a tantermet, amelyeket bármely tantárgy kapcsán tudják hasznosítani az oktatás során.

– Az okostanterem a legkorszerűbb informatikai eszközökkel van ellátva, 3D-s nyomtatókkal, gravírozó készülékkel, amelyhez a háttéranyagok is biztosítva annak, interaktív panellel és rengeteg olyan eszközzel, amit a tanórákon fel lehet használni a természettudományos, informatikai és technika órák keretében. Különböző programozási lehetőségek állnak a gyerekek rendelkezésére, egy nagyteljesítményű töltő szekrény, ahol folyamatosan tudják tölteni az iskola laptopjait, valamint könnyen mozgatható asztalokkal és székekkel van felszerelve a tanterem, amit a csoportmunkáknál tudnak jól alkalmazni – részletezte az idei tanév során megvalósult fejlesztés részleteit az iskolaigazgató.

A megújult iskolaépületet átadásán Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára elmondta, hogy a Magyar Falu Program keretében összesen 1041 köznevelési intézményt érintő beruházás valósul meg, amelyből 974 már le is zárult.

Kiemelte: a Magyar Falu Program keretében megvalósuló beruházások is mind azt a célt szolgálják, hogy azokon a kisebb településeken, ahol az oktatás eredményesen folyik, tovább lehessen javítani az oktató-nevelő munka feltételeit. Hozzátette: a kormányzat 2017-ben vette át az oktatási intézmények épületeinek a fenntartását, működtetését, üzemeltetését, illetve karbantartását, és az elmúlt öt év során 5768 jelentősebb infrastrukturális felújítási vagy beruházási projekt indult el, amelyből 4821 program 2023. december 31-ig le is zárult.

– A kormány egyik legfontosabb célja az elmúlt években az volt, hogy fejlessze a településeket, kiemelt figyelemmel a kistelepüléseket. Ennek a munkának az egyik legfontosabb alapja a Magyar Falu Program, amelynek keretében mintegy 50 millió forintból a dusnoki iskola is megújulhatott. A tankerület közreműködésével ugyanakkor nagyjából 130 millió forint összegű felújítás is megvalósulhatott az intézményben egyrészt épületfelújítás, másrészt eszköz korszerűsítés formájában – mondta el Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

A kormány 45 milliárd forintot fordított falvak kulturális és közösségi épületeinek fejlesztésére.

Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, hogy a tankerület 42 iskolájában 28 településen folyik az oktatás. Az elmúlt hét évben közel 4,5 milliárd forint pályázati forrást tudtak a bajai, a kalocsai és a bácsalmási járásban iskolai fejlesztésekre fordítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában